Zvaničnik Hamasa izjavio je sinoć za Al DŽaziru da je ova frakcija, spremna na pregovore o miru sa Izraelom, ali, ozloglašena brigada iste grupe odbila je prekid vatre.

Šta do sada znamo o ratu u Izraelu?

  • Hamas je pretio brutalnim ubistvima civila i prenošenjem masakra na društvenim mrežama
  • Netanijahu je komentarisao da je ovo tek početak sukoba
  • Evropska komisija neodlučna u uvođenju sankcija Palestini
  • Pojas Gaze bez struje, vode i gasa
  • Egipatski obaveštajci tvrde da su upozoravali na napad Hamasa
  • Izraelska vojska tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim zajednicama oko Gaze
  • Organizovana najveća mobilizacija u istoriji Izraela: pozvano 300.000 rezervista

14:49 - Hamas upozorava izraelske civile da napuste grad Aškelon
Portparol naoružanog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je stanovnicima izraelske luke Aškelon da napuste tu oblast do 17 časova po lokalnom vremenu (oko 90 minuta od sada), ne iznoseći nikakve dodatne detalje. Aškelon je devet milja severno od Gaze.

14.07 - IDF: Nismo rekli Palestincima da idu u Egipat
Izraelska vojska negira da je bilo ko zvanično pozvao stanovništvo Pojasa Gaze da odu iz tog područja u Egipat, saopštile su Odbrambene snage Izraela /IDF/.

Iz IDF su komentarisali navode palestinske strane da je Tel Aviv pozvao Palestince da odu iz Pojasa Gaze.

Prema objavi IDF na društvenoj mreži "Iks", stanovnici Pojasa Gaze pozvani su da se udalje od određenih područja, prenosi RIA Novosti. "IDF u poslednjih nekoliko dana savetuje stanovništvu Pojasa Gaze da se udalje od određenih područja. Naglašavamo da Izrael nije zvanično pozvao meštane Pojasa Gaze da odu u Egipat", navodi se u objavi.

 

 

13.48 - Nova jeziva poruka Hamasa
Palestinski militantni pokret Hamas ponovio je danas da, sve dok se borbe ne završe, neće pregovarati sa Izraelom o oslobađanju talaca.

Šef političkog biroa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da su o tome obavešteni svi koji su kontaktirali tu grupu u vezi sa oslobađanjem talaca, prenosi BBC.

- Obavestili smo sve strane koje su nas kontaktirale u vezi sa neprijateljskim zarobljenicima da ovaj dosije neće biti otvoren pre kraja sukoba, a to ce biti samo po ceni koja će za nas biti prihvatljiva - rekao je on.

13.36 - Rat na Bliskom istoku nova pretnja za globalnu ekonomiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da se tempo globalnog ekonomskog oporavka usporava, a novi rat na Bliskom istoku između Izraela i palestinskog Hamasa predstavlja dodatnu pretnja za svetsku privredu.

13.23 - Izraelska "operacija svih operacija"
Portparol IDF-a Ričard Heht poručio je da izraelska vojska gomila snage na granici sa Gazom i da je tamo već raspoređeno 35 bataljona (jedan bataljon ima, zavisno od sastava vojnih snaga, do 1.000 vojnika).

Očekuje se da će Izrael uskoro započeti veliku kopnenu operaciju u Gazi.

13.10 - Porastao boj poginulih Palestinaca
Ministarstvo zdravlja Palestinske samouprave saopštilo je da je broj Palestinaca poginulih od početka sukoba sa Izraelom porastao danas na 788, dok je ranjeno oko 4.100 ljudi.

U saopštenju se precizira da je 770 ljudi ubijeno, a više od 4.000 ranjeno, u izraelskim napadima na Pojas Gaze. Većina su, kako navode, deca i žene, a očekuje se da ce broj poginulih i ranjenih rasti, prenosi palestinska agencija WAFA.

Ministarstvo navodi da je na Zapadnoj obali u napadima izraelske vojske poginulo 18 ljudi, uključujuci troje maloletnika, dok je oko 100 povređeno.

13.04 - Novi udari Izraela
Izraelska vojska danas je granatirala oblast nedaleko od graničnog prelaza Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze, saopštili su Rojtersu egipatski bezbednosni izvori i jedan svedok.

Udar na ovu oblast dolazi u trenutku kada izraelska vojska bombarduje Gazu i nakon sličnog incidenta u ponedeljak, koji je delimično poremetio situaciju na granici, iako je prelaz rano jutros radio normalno, saopštili su egipatski bezbednosni izvori.

12.46 - Borelj pozvao izraelskog i palestinskog šefa diplomatije na sastanak
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je izraelskog šefa diplomatije Elija Koena da danas u Omanu prisustvuje hitnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU sa Savetom za saradnju arapskih zalivskih država, posvećenom dešavanjima u Izraelu i u regionu Bliskog istoka.

"Pozvao sam izraelskog ministra spoljnih poslova da se pridruži sastanku ministara spoljnih poslova EU. Pozvao sam i ministra spoljnih poslova palestinskih vlasti Rijada al-Malkija da se obrati skupu i iznese stavove palestinskih vlasti", objavio je Borelj na platformi Iks (Tviter).

 

 

BONUS VIDEO: