Званичник Хамаса изјавио је синоћ за Ал Џазиру да је ова фракција, спремна на преговоре о миру са Израелом, али, озлоглашена бригада исте групе одбила је прекид ватре.

Шта до сада знамо о рату у Израелу?

  • Хамас је претио бруталним убиствима цивила и преношењем масакра на друштвеним мрежама
  • Нетанијаху је коментарисао да је ово тек почетак сукоба
  • Европска комисија неодлучна у увођењу санкција Палестини
  • Појас Газе без струје, воде и гаса
  • Египатски обавештајци тврде да су упозоравали на напад Хамаса
  • Израелска војска тврди да је преузела контролу над свим заједницама око Газе
  • Организована највећа мобилизација у историји Израела: позвано 300.000 резервиста

14:49 - Хамас упозорава израелске цивиле да напусте град Ашкелон
Портпарол наоружаног крила Хамаса Абу Убаида рекао је становницима израелске луке Ашкелон да напусте ту област до 17 часова по локалном времену (око 90 минута од сада), не износец́и никакве додатне детаље. Ашкелон је девет миља северно од Газе.

14.07 - ИДФ: Нисмо рекли Палестинцима да иду у Египат
Израелска војска негира да је било ко званично позвао становништво Појаса Газе да оду из тог подручја у Египат, саопштиле су Одбрамбене снаге Израела /ИДФ/.

Из ИДФ су коментарисали наводе палестинске стране да је Тел Авив позвао Палестинце да оду из Појаса Газе.

Према објави ИДФ на друштвеној мрежи "Икс", становници Појаса Газе позвани су да се удаље од одређених подручја, преноси РИА Новости. "ИДФ у последњих неколико дана саветује становништву Појаса Газе да се удаље од одређених подручја. Наглашавамо да Израел није званично позвао мештане Појаса Газе да оду у Египат", наводи се у објави.

 

 

13.48 - Нова језива порука Хамаса
Палестински милитантни покрет Хамас поновио је данас да, све док се борбе не заврше, неће преговарати са Израелом о ослобађању талаца.

Шеф политичког бироа Хамаса, Исмаил Ханије, рекао је да су о томе обавештени сви који су контактирали ту групу у вези са ослобађањем талаца, преноси ББЦ.

- Обавестили смо све стране које су нас контактирале у вези са непријатељским заробљеницима да овај досије неће бити отворен пре краја сукоба, а то це бити само по цени која ће за нас бити прихватљива - рекао је он.

13.36 - Рат на Блиском истоку нова претња за глобалну економију

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да се темпо глобалног економског опоравка успорава, а нови рат на Блиском истоку између Израела и палестинског Хамаса представља додатну претња за светску привреду.

13.23 - Израелска "операција свих операција"
Портпарол ИДФ-а Ричард Хехт поручио је да израелска војска гомила снаге на граници са Газом и да је тамо већ распоређено 35 батаљона (један батаљон има, зависно од састава војних снага, до 1.000 војника).

Очекује се да ће Израел ускоро започети велику копнену операцију у Гази.

13.10 - Порастао бој погинулих Палестинаца
Министарство здравља Палестинске самоуправе саопштило је да је број Палестинаца погинулих од почетка сукоба са Израелом порастао данас на 788, док је рањено око 4.100 људи.

У саопштењу се прецизира да је 770 људи убијено, а више од 4.000 рањено, у израелским нападима на Појас Газе. Већина су, како наводе, деца и жене, а очекује се да це број погинулих и рањених расти, преноси палестинска агенција WАФА.

Министарство наводи да је на Западној обали у нападима израелске војске погинуло 18 људи, укључујуци троје малолетника, док је око 100 повређено.

13.04 - Нови удари Израела
Израелска војска данас је гранатирала област недалеко од граничног прелаза Рафа, између Египта и Појаса Газе, саопштили су Ројтерсу египатски безбедносни извори и један сведок.

Удар на ову област долази у тренутку када израелска војска бомбардује Газу и након сличног инцидента у понедељак, који је делимично пореметио ситуацију на граници, иако је прелаз рано јутрос радио нормално, саопштили су египатски безбедносни извори.

12.46 - Борељ позвао израелског и палестинског шефа дипломатије на састанак
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузеп Борељ позвао је израелског шефа дипломатије Елија Коена да данас у Оману присуствује хитном састанку министара спољних послова земаља ЕУ са Саветом за сарадњу арапских заливских држава, посвећеном дешавањима у Израелу и у региону Блиског истока.

"Позвао сам израелског министра спољних послова да се придружи састанку министара спољних послова ЕУ. Позвао сам и министра спољних послова палестинских власти Ријада ал-Малкија да се обрати скупу и изнесе ставове палестинских власти", објавио је Борељ на платформи Икс (Твитер).

 

 

БОНУС ВИДЕО: