Kako je ranije javio hrvatski RTL, nadležno komunalno preduzeće u Opštini Vrsi, koje upravlja grobljem, traži da se jedna nadgrobna ploča s ćiriličnim pismom u roku 15 dana ukloni, što porodica pokojnika odbija.

Slučaj se dogodio u mestu Poljice, gde, kako se navodi, nikada nije bilo nacionalnih sporova, pa ni u vreme poslednjeg rata.

Direktor firme Vrsi Infastrukture Zdenko Kojić, međutim, kaže da je službeno pismo u Hrvatskoj latinica, a da neko drugo pismo može da koristi manjina koja u određenom mestu čini 30 posto stanovništva, što, kako navodi, ovde nije slučaj.

Smatra da je ćirilica na spomeniku nepoštovanje Hrvatske, a posebno je iritiran što je porodica kojoj pripada nadgrobna ploča svim portalima u Srbiji dala njegov dopis, a nije došla u Vrsi da, kako kaže, "probamo da rešimo taj problem".

Kojić navodi da je reč o porodici pokojnika koja živi u Holandiji, a poreklom je koje teritorijalno pripada Gradu Ninu, čijim su meštanima Vrsti "dozvolile da se sahranjuju na njihovom groblju".

- Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere u Poljicima - tvrdi Kojić za RTL.

Inače, u Zadru nadgrobni spomenici u pravoslavnom delu groblja su ćirilični, koje porodice redovno obnavljaju, a tako traže i konzervatori.

- U osnovnom delu groblja za sada nismo imali nikakvih upita. A ako bismo ih dobili, o tome se uvek može razgovarati - kazao je za RTL Josip Krnčević, šef zadarskih Nasada koji upravljaju Gradskim grobljem.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".