Како је раније јавио хрватски РТЛ, надлежно комунално предузеће у Општини Врси, које управља гробљем, тражи да се једна надгробна плоча с ћириличним писмом у року 15 дана уклони, што породица покојника одбија.

Случај се догодио у месту Пољице, где, како се наводи, никада није било националних спорова, па ни у време последњег рата.

Директор фирме Врси Инфаструктуре Зденко Којић, међутим, каже да је службено писмо у Хрватској латиница, а да неко друго писмо може да користи мањина која у одређеном месту чини 30 посто становништва, што, како наводи, овде није случај.

Сматра да је ћирилица на споменику непоштовање Хрватске, а посебно је иритиран што је породица којој припада надгробна плоча свим порталима у Србији дала његов допис, а није дошла у Врси да, како каже, "пробамо да решимо тај проблем".

Којић наводи да је реч о породици покојника која живи у Холандији, а пореклом је које територијално припада Граду Нину, чијим су мештанима Врсти "дозволиле да се сахрањују на њиховом гробљу".

- Апсолутно сматрам да је циљ провокација јер је ово иритирало и мештане православне вере у Пољицима - тврди Којић за РТЛ.

Иначе, у Задру надгробни споменици у православном делу гробља су ћирилични, које породице редовно обнављају, а тако траже и конзерватори.

- У основном делу гробља за сада нисмо имали никаквих упита. А ако бисмо их добили, о томе се увек може разговарати - казао је за РТЛ Јосип Крнчевић, шеф задарских Насада који управљају Градским гробљем.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".