Ilon Mask, na glasu danas kao čudesni poduzetnik i vizionar koji stoji iza kompanija kao što su SpaceX, Tesla Inc., Neuralink Corp. i The Boring Co., nije imao sretno detinjstvo. Kao i kod mnogih genijalaca, njegove prve godine bile su prožete izazovima i nesporazumima, piše Benzinga. Naprotiv, Mask (52) bio je dečak koji je  bio označen kao drugačiji i to ne na najbolji način. Najnovija biografija bavi se njegovim detinjstvom i načinom na koji ga je ono oblikovalo.

Od ranog detinjstva bila je očigledna Maskova intelektualna znatiželja, nastavlja Benzinga. Dok je bio mali, njegova majka Maja Mask prepoznala je izuzetnu inteligenciju svog sina i upisala ga u malu školu kad je imao tri godine. To je bilo protivno savetu direktora koji je verovao da će Maskova uzrast predstavljati izazov za druženje sa starijom decom.

Foto: Profimedia

 

Majka je insistirala da se Ilon upiše u školu, rekavši direktoru: "Stvarno imam genijalno dete." Ali Maskovo iskustvo nije bilo ono što je Maja očekivala za svog sina. Mask je u školi bio dečak za kojeg se često činilo da je izgubljen u svojim mislima.

"Učiteljica bi mi prišla i vikala na mene, ali ja je zapravo ne bih ni video ni čuo.", rekao je Ilon Mask. Kako se to ponavljalo, izazvao je zabrinutost, što je postaklo sastanak sa direktorom škole koji je Ilonovim roditeljima doslovno rekao: "Imamo razloga verovati da je Ilon retardiran." Tražeći objašnjenje za njegovo ponašanje, roditelji su nagađali su ima problem sa sluhom, pa su mu kako je to kasnije ispričao Mask, izvadili krajnike.

Mask je bio potpuno zadubljen u posmatranje, često gledajući kroz prozor. Kad su ga učitelji ukoravali da ne obraća pažnju, on bi odgovarao u stilu: "Lišće sada postaje smeđe." No njegova sklonost izolaciji nije bila zbog nedostatka inteligencije ili problema sa sluhom. Umesto toga, on ga opisuje kao mentalni mehanizam koji mu je omogućio duboko promišljanje.

"Još od detinjstva, ako počnem razmišljati o nečem zahtevnom, sva moja čula se isključe.", objasnio je Mask. Takva zamišljenost bila je preizazovna za njegove vršnjake.

Foto: Profimedia

 

"Najbolje je ne pokušavati se probiti dok on ima taj prazan pogled.", zaključila je njegova majka. Dečak s tako jakim unutrašnjim svetom suočio se sa značajnim izazovima u uspostavljanju veza.

"Kad je krenuo u školu, postao je tako usamljen i tužan.", ispričala je njegova majka. U intervjuu za Roling Stone 2017. rekao je: "Kad sam bio dete, rekao sam jednu stvar. ‘Nikad ne želim biti sam.‘ To je ono što bih rekao. ‘Ne želim biti sam.‘"

Prema biografiji, tako rani upis Maska u školu bila je greška i njegova majka je trebala poslušati učiteljev savet i pričekati. Nije imao prijatelja. Tek na koledžu stekao je prvog bliskog prijatelja izvan porodice. Za mnoge, skepticizam i kritika sa kojima se Mask suočio tokom svog detinjstva mogli su da dovedu do kraja ambicije. Ali za Maska, prema Benzingi, čini se da su nevolje samo podstakle njegovu želju.

BONUS VIDEO: 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".