Na 13. Festivalu drama i serija FEDIS, Rade Šerbedžija dobitnik je nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu.

U emisiji "Kec na jedanaest", naš slavni glumac dobitnik je mnogih nagrada, ali kako ističe, sve statue koje je dobio, obično završe u podrumu.

Foto: Tanjug

 

 

- Kod mene kući nema nigde nagrada, one obično završe u podrumima ili starim koferima kada ostare. To je nešto podsvesno u meni, sledim onu Krležinu misao, kada mi je rekao: `Dobre su nagrade, treba im se veseliti, naročito ako mislite ili osećate da ste ih zaslužili možda, ali zaboravite nagradu što pre možete`.

- Za razliku od oca koji mi nikada nije oprostio što sam postao glumac i nikada nije želeo da pogleda nijednu moju predstavu, majka je uvek bila ta koja je uživala gledajući me. Čak mi je jednom pokvarila premijeru - kaže Rade Šerbedžija u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1 i objašnjava šta se zapravo dogodilo te davne 1976. godine.

Foto: Jutjub printskrin/Mile Jukic

 

 

- Kada si na pozornici, zamišljaš da si neko drugi, ali kada majka dođe, jedino nju ne možeš da prevariš, jer ona zna ko si ti zapravo. Kada sam imao veliku premijeru predstave "Ričard III" u hrvatskom Narodnom kazalištu 1976. godine, zamolio sam je da preskoči tu premijeru i da ne dođe.

- Iako mi je obećala da neće doći, taman kada sam ostvario interakciju sa publikom, u sedmom redu vidim nju kako sedi. Kada sam je spazio, ona se u tom trenutku povukla u stolicu. Tek tu mi je tada palo sve, upropasti mi premijeru - priča kroz osmeh legendarni glumac.

Foto: Z. Knežević

 

 

Iako je odigrao preko 200 uloga i osvojio brojne nagrade, Rade Šerbedžija ističe da će se glumom baviti sve dok bude mogao da stoji na nogama.

- Ovo je jedan normalan posao, koji nas čini sretnim i da smo na neki način kao deca. Ceo ljudski vek smo zapravo, ostarela deca. Zašto od života praviti fame i misliti da je nešto naročito važno. Mislim da ću ja glumiti dokle god budem mogao da hodam i dokle god ljudi budu hteli da me gledaju - zaključio je Šerbedžija u emisiji "Kec na jedanaest" na Televiziji K1.

BONUS VIDEO: