Fitnes influenserka i profesionalni surfer, nikada ranije nije videla natpise na šipkama i bila je “iznenađena” kada je videla reči “žene” i “muškarci” naslikane na zidu, prenosi Miror.

– Nisam super jaka feministkinja i to me ni na koji način nije uvredilo. Više me je iznenadilo što je još uvek na zidu ovde u Francuskoj. Odrasla sam u teretani u kojoj to nismo smeli da zovemo ‘bar za devojke’. Znam da prave šipke od 20 kg, a znam da rade šipke od 15 kg, i znam zašto to rade. Međutim, lično nikada nisam videla da je označeno kao žene i muškarci. To može biti veoma osetljivo za neke ljude – rekla je ona.

El je video snimak postavila na TikTok, a pojedini korisnici društvenih mreža istakli su da je to uobičajena praksa u svetu dizanja tegova. El je odgovorila na kritike objašnjavajući da je to znala, ali je bila šokirana što se u moderno doba bukvalno rodno određuje. Ona ima skoro 200.000 pratilaca na TikTok-u i svesna je ljudi koji je prate i primera za koji smatra da treba da pruži.

– Moja poenta je bila više kao, ako ćete označiti šipke, samo ih označite sa 20 i 15. Pošto mi je data odgovornost, znate, da budem ‘influencer’ i volim da inspirišem mlade devojke da ode u teretanu. Pa kada mi pošalju poruku i nervozni su zbog odlaska u teretanu ili nemaju samopouzdanja i kažu da sam ih inspirisao da odu tamo, razmišljam o njima i šta bi mogli da pomisle kada odu u teretanu i vide tako nešto“, objasnila je ona.

Iako je profesionalac koji zna o čemu priča, njeni komentari bili su ispunjeni onima koji su “pojašnjavali” da je to standardna praksa. Većina komentara je bila od muškaraca, ali nekoliko njih je bilo potpuno bezobrazno, pa su joj pisali da sigurno ne može ni da podigne tu tešku šipku.

Nekoliko žena je komentarisalo tvrdeći da je šipka tanja na lakšim tegovima, što ih čini lakšim za držanje. Ali El je i na to imala odgovor.

– Samo kažem da jednostavno stavite 20 kg i 15 kg. Ne ‘žene i muškarci’. A ako su nam potrebne tanje šipke, neka budu iste težine i tanje šipke na jedan – kazala je ona.

BONUS VIDEO:

(Večernji.hr)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".