Poznato je da se tokom proleća i jeseni osećamo umorno, a jedan od razloga je to što preskačemo pripremu tela za naredno godišnje doba. 

Leto je period kada smo najaktivniji, konzumiramo laganije namirnice, a naša koža "upija" vitamine iz sunčevih zraka koji sada u jesen postaju slabiji. 

Kako se polako budi jesen, tako postajemo umorni, povećava se rizik od pada imuniteta i sklonost prehladama koje uzrokuju virusi i bakterije. 

Umor prouzrokuje stres koji dolazi zbog brojnih obaveza, porodičnih i poslovnih. Hormon stresa naziva se kortizol, koji možemo da proverimo zahvaljujući analizi krvi i da ga tako držimo pod kontrolom. Ukoliko se ne vodi računa o pravilnoj ishrani, dolazi do ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetisa, leuklemije. 

Foto: Profimedia

 

O pravilnom načinu ishrane, govorila je nutricionistkinja Tatjana Pejović koja iza sebe ima višegodišnje iskustvo i brojne pacijente koje je uspela da izleči. 

Tatjana savetuje unos kakaa tokom prelaznog perioda kako bi se smanjio osećaj umora, a takođe njen savet je da obratite pažnju na etiketu kada birate namirnice. Što je etiketa kraća, to je proizvod prirodnijeg porekla, nema veštačkih dodataka. 

Kada su u pitanju zimski dani i proslave koje nas očekuju, ne treba izbegavati bogatu trpezu, ali poželjno je obratiti pažnju na unos hrane i poželjna je aktivnost. 

Foto: Profimedia

 

Posebnu pažnju na način ishrane treba da obrate pacijenti koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, najvažnije je izbegavati šećere i mlečne proizvode koji imaju visoke procente masti koje mogu biti katastrofalne za kardiovaskularni sistem. 

Još mnogobrojnih saveta, možete pronaći u video intervju ispod teksta.