U većini kuća u Srbiji ručak ne može da prođe bez mesa, a da ne govorimo o pečenju kada su proslave u pitanju. Koliko je to zdravo i kako se svakodnevno konzumiranje mesa odražava na naš organizam?

U svojoj knjizi "Dijeta protiv kandide" upravo o tome govori nutricionistkinja Liza Ričards. Na početku, ona je u svojoj knjizi napisala da konzumiranjem mesa dobijate adekvatne količine proteina i masti, što je dobro za vaš organizam jer su proteini neophodni za izgradnju i očuvanje mišićne mase, a pomažu i da duže ostanete siti.

Iako meso sadrži brojne aminokiseline potrebne vašem telu, ono nisu jedini izvori aminokiselina. Istu količinu aminokiselina možete da pronađete u drugim izvorima proteina kao što su jaja ili tofu. Međutim, nutricionistkinja Ričards navodi da svakodnevna konzumacija mesa može i da šteti vašem telu.

- Svakodnevno jedenje mesa, posebno mesa sa visokim sadržajem masti, može da izazove loše zdravlje kože tako što proizvodi dodatno lučenje prirodnog ulja, ili sebuma, što dovodi do akni i fleka - upozorava ona.

Foto: Profimedia

 

 

Takođe objašnjava da su ishrane bogate zasićenim mastima i holesterolom povezane sa gojaznošću i bolestima povezanim sa gojaznošću, kao što su bolesti srca i hipertenzija. Takođe, svakodnevno konzumiranje mesa može da uspori metabolizam, dovede do problema sa kosom, kožom, da izazove glavobolju ili dehidrataciju.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".