Kažu da ovaj strašni vojskovođa počiva negde u Vojvodini, a o tome kako je sahranjen postoje razne legende. Jedna od njih je da je sahranjen u sedećem položaju na konju:

- San svakog arheologa na planeti ja da nađe grob Atile biča božjeg. Postoji jedan zapis koji je ostavio Marcelin u petom veku u kome kaže da je Atila sahranjen u sedećem položaju sedeći na konju. Onda je preko svega toga natrpan zlatom. To znači da bi se ta količina zlata mogla meriti tonama. Naravno, svaki arheolog koji je bilo šta negde čeprknuo on razmišlja kako će jednog dana da nađe Atilin grob - kaže Nenad Mihajlović, profesor istorije i dodaje:

- Postoje mnoge teorije o tome gde je Atila sahranjen, ali najverovatnije je u pitanju oblast oko Tise. I Marcelin pominje Tisu. Najverovatnije na ušću Tise u Dunav.

Foto: Profimedia, Vikipedija/Public domain

 

 

Tu je i priča o sahrani u tri kovčega.

- Kažu da je umro i da je sahranjen na Titelskom bregu. NJegova straža ga je navodno kad je umro sahranila u tri kovčega, zlatnom, srebrnom i bronzanom i pustila ih niz tok Tise. Pobili su sve svedoke, jer mrtva usta ne govore - kaže Svetozar Ikonov, turistički vodič, novinar i hroničar Titekla.

Foto: Profimedia, Vikipedija/Public domain

 

 

A o tome kako je veliki vojskovođa nastradao postoji legenda koja kaže da se to desilo u vreme ljubavnog odnosa sa devojkom sa prostora današnje Ečke u Vojvodini:

- Kada je došao na ove prostore bio je u mestu Ečka. Doveli su mu jednu mlađanu devojku, dok je on bio negde u pedesetim ili šezdesetim godinama. Ona se zvala Eče. U žaru ljubavi uveče u čadoru, on je dobio izliv krvi iz nosa i umro. Po imenu Eče navodno je nastao naziv za varoš Ečka. Narod iz ovih krajeva u šali kaže: "Sosa srušila hunsko carstvo!"

(Kurir)

BONUS VIDEO: