Novinari italijanske TV stanice TGR Lombardia tim povodom razgovarali su sa Lučanom Sekijem (84), poznatijim pod pseudonimom Maks Bunker, izdavačem i tvorcem Alana Forda koji je scenarije za avanture smotanog tajnog agenta i Grupe TNT pisao od 1969. godine do danas.

- Moram priznati da sam se umorio od Alana Forda i odlučili smo da će izlaziti još 10 brojeva i onda je kraj. Vreme je da ga zameni novi lik, ovaj put ženski. Zvaće se Petra - rekao je Maks Bunker italijanskim novinarima, koji su izračunali da je u protekle 54 godine redovitog izlaženja objavljeno 80.000 stranica tog stripa.

Bunker zasad nije pojasnio hoće li Petra biti deo grupe TNT, koju osim Alana Forda čine čuveni likovi poput Broja Jedan, Boba Roka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa, Jeremije. Tu su i nezaboravni negativci Superhik, Bepa Jozef, Veliki Cezar, Gumifleks i drugi.

Foto: Jutjub printskrin

 

Alan Ford se u Jugoslaviji pojavio 1970. godine i u sledeća dve decenije stekao kultni status, ponajviše zbog genijalnog prevoda Nenada Briksija. Avanture ekipe iz čuvene Cvećare imale su toliko dodirnih tačaka sa stvarnim životom na ovim prostorima, pa su i danas, možda više nego ikad, aktuelne čuvene izjave pilota Grunfa "Ko izgubi dobitak, dobije gubitak', 'Ko leti vredi, ko ne leti ne vredi', 'Bolje živa kukavica, nego mrtvi heroj'...

Na našim prostorima Alanu Fordu bile su posvećene pozorišne predstave, organizovale se izložbe i pisale knjige.

Foto: Jutjub printskrin

 

BONUS VIDEO: