Ako ste gurman koji ne može da odoli slatkim stvarima, onda i ne treba napominjati da često pomislite kako morate da se odviknete od te loše navike ili pak da je smanjite jer osim što utiče na vašu figuru, takođe utiče i na lepotu.

Foto: Profimedia

 

Iako treba unositi hranu bogatu vitamina i sa što manje šećera, nije naodmet da sebe počastite nekom kockicom čokolade ili drugim slatkim užitkom.

Istraživanja pokazuju da, kada je šećer u krvi povišen, onda dolazi do glikacije. Naše telo se većinom sastoji od proteina i masti, a kada se šećer vezuje za njih, formiraju "napredne" krajnji proizvod glikacije - u prevodu starost i bore, piše "She finds".

Sada se postavlja pitanje: koje slatke namirnice treba izbegavati?

Voćni sok

Primamljivije je da se hidrirate ukusnim sokom umesto vodom, ali samo da vas obavestimo da on zadovoljava početku želju za nečim slatkim i hladnom ali sadrže veoma velike količine šećera.

Umesto njega, najbolje da jedete voće i povrće.

Foto:Jutjub printskrin/CrazyRussianHacker

 

Zaslađena ovsena kaša

Iako vam deluje da činite dobro za sebe i svoje zdravlje kada za doručak jedete ovsenu kašu, sledeći put kada posegnete za njom, razmislite dobro. Posebno ako vam je sam njen ukus opor, onda ćete biti u iskušenju da je zasladite medom ili šećerom.

Foto: Profimedia

 

Takođe, veliki broj zobi može podići šećer u krvi.

Bolje bi bilo da promenite proporciju omiljenog doručka sa manje zobi, ali više orašastih plodova, semenki i malo punomasnog grčkog jogurta.

Za doručak je najzgodnije da na parčetu hleba namažete puter ili napravite kaloričan sendvič. A da li ste znali da iako spada u "slaniše", beli hleb u sebi sadrži šećere?

Primetićete da što ga više unosite, kao da vam traži još, kao da ste željni šećera.

Foto: Profimedia

 

 

Ako baš ne možete da mu odolite, probajte da jedete hleb od celog zrna, bolje je i lakše za vaš organizam

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".