Ако сте гурман који не може да одоли слатким стварима, онда и не треба напомињати да често помислите како морате да се одвикнете од те лоше навике или пак да је смањите јер осим што утиче на вашу фигуру, такође утиче и на лепоту.

Фото: Профимедиа

 

Иако треба уносити храну богату витамина и са што мање шећера, није наодмет да себе почастите неком коцкицом чоколаде или другим слатким ужитком.

Истраживања показују да, када је шећер у крви повишен, онда долази до гликације. Наше тело се већином састоји од протеина и масти, а када се шећер везује за њих, формирају "напредне" крајњи производ гликације - у преводу старост и боре, пише "Схе финдс".

Сада се поставља питање: које слатке намирнице треба избегавати?

Воц́ни сок

Примамљивије је да се хидрирате укусним соком уместо водом, али само да вас обавестимо да он задовољава почетку жељу за нечим слатким и хладном али садрже веома велике количине шећера.

Уместо њега, најбоље да једете воће и поврће.

Фото:Јутјуб принтскрин/ЦразyРуссианХацкер

 

Заслађена овсена каша

Иако вам делује да чините добро за себе и своје здравље када за доручак једете овсену кашу, следећи пут када посегнете за њом, размислите добро. Посебно ако вам је сам њен укус опор, онда ћете бити у искушењу да је засладите медом или шећером.

Фото: Профимедиа

 

Такође, велики број зоби може подићи шећер у крви.

Боље би било да промените пропорцију омиљеног доручка са мање зоби, али више орашастих плодова, семенки и мало пуномасног грчког јогурта.

За доручак је најзгодније да на парчету хлеба намажете путер или направите калоричан сендвич. А да ли сте знали да иако спада у "сланише", бели хлеб у себи садржи шећере?

Приметићете да што га више уносите, као да вам тражи још, као да сте жељни шећера.

Фото: Профимедиа

 

 

Ако баш не можете да му одолите, пробајте да једете хлеб од целог зрна, боље је и лакше за ваш организам

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".