Pošto maloletni Kosta ne može pohađati školu, jer se nalazi na Klinici za nurologiju i psihijatriju za decu i omladinu u "Dr Subotića", za takve učenike pravi se poseban program u školi "Dr Dragan Hercog. Inače, on je završio sedmi razred, s obzirom na to da je u vreme kada je počinio zločin bio odslušao dve trećine nastave, i prema zakonskim aktima, on može da dobije zaključne ocene za taj razred.

Ovo je za "Novosti" izjavila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, povodom informacija da je porodica Koste K. zatražila da njihov sin nastavi školovanje.

U međuvremenu, iz škole "Vladislav Ribnikar" je ispisana sestra Koste K. koja je u vreme kada je njen brat izvršio masakr bila četvrti razred.
Da bi dečak ubica nastavio školovanje potrebno da se steknu određeni uslovi. Jedan od njih je odluka Nastavničkog veća OŠ "Vladislav Ribnikar" o izricanju kazne ukora i isključenju dečaka iz škole i ta odluka doneta je juče. Drugi važan uslov je nalaz lekara stručnjaka o zdravstvenom stanju dečaka.

U školi "Dr Dragan Hercog" koja drži nastavu deci na bolničkom lečenju kažu nam da je za školovanje đaka u ovoj obrazovnoj ustanovi od ključnog značaja mišljenje lekara koji odlučuju da li je sa decom koja se nalaze na bolničkom lečenju moguće raditi.

- Svako dete koje je na bolničkom lečenju, ako lekari procene da može sa njim da se radi, biva obuhvaćeno nastavom - kaže nam direktor OŠ "Dr Dragan Hercog" mr Zoran Aleksić. - Od dužine lečenja zavisi i to da li će dete biti prepisano u našu školu, ili će ostati đak matične škole, a naši stručnjaci će mu držati nastavu. Ukoliko lekari procene da će bolničko lečenje biti dugo, onda se đak upisuje kod nas, a ako je lečenje kraće, učenik ostaje u svojoj školi kojoj naši nastavnici dostavljaju izveštaj o njegovim postignućima.

Bezbednost devojčice

Osim daljeg školovanja dečaka ubice, u pitanju je i nastavak obrazovanja njegove sestre koja je pohađala "Ribnikar", ali je iz te škole ispisana. Za njeno dalje školovanje nema zakonskih prepreka.

- To treba da odluče roditelji - kaže ministarka Đukić Dejanović. - Veoma je važno da devojčici bude osigurana bezbednost.

Iako po zakonu sa njenim daljim školovanjem nema nikakvih problema, praksa otvara mnogo dilema - kako će devojčica podneti povratak u školsku sredinu, kako će se deca ophoditi prema njoj, da li će je sve to dodatno traumatizovati...

Kada je reč o modelima nastave koji se primenjuju, i to zavisi od zdravstvenog stanja deteta. Tako se sa nekom bolesnom decom može raditi "uživo", s nekom onlajn, a ukoliko im je zabranjen pristup deca dobijaju i materijale sa gradivom koje im dostavlja medicinsko osoblje ili roditelji, đaci tako uče nove lekcije, ali i rade provere znanja.

Dakle, s obzirom na to da je Kosta K. isključen iz matične škole, a po svemu sudeći njegovo lečenje u bolničkim uslovima će potrajati, on će biti prepisan u OŠ "DR Dragan Hercog", a najpribližniji vid nastave je da mu se preko lekara dostavljaju nastavni materijali. On sad nema pristup kompjuteru, a i ako bi ga dobio za onlajn nastavu bio bi strogo ograničen.

Đaci u "Ribnikar" polaze normalno

Renoviranje dela OŠ "Vladislav Ribnikar" u koji đaci treba da krenu u školu je pri kraju. Kako su nam rekli u Savetu roditelja, deca će 1. septembra novu školsku godinu početi u renoviranom delu škole u koji se ulazi iz Ulice Svetozara Markovića, dok je deo u kome je Kosta K. počino zločin zatvoren i neće se upotrebljavati ove školske godine.

To potvrđuje i izjava ministarke Đukić Dejanović koja nam kaže da će stručnjaci ove škole, a nakon što prethodno dobiju mišljenje stručnjaka o zdravstvenikm stalju Koste K. preduzeti adekvantne korake.

- On u svakom slučaju neće biti uskraćen za osnovno školovanje - rekla nam je ministarka.

BONUS VIDEO

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".