Ministarka je rekla da očekuje odluku nastavničkog veća OŠ "Vladislav Ribnikar", ali je objasnila da nije moguće da nastavničko veće izbaci Kostu K. iz OŠ Vladislav Ribnikar.

- Pretpostavljam da će dobiti ukor, što znači negativnu ocenu iz vladanja. Zakon kaže da ona deca koja su u zdravstvenim ustanovama zbog lečenja i sličnih razloga, postaju učenici OŠ "Dr Dragan Hercog", pošto je osnovno obrazovanje obavezno - rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da kada lekari na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu "Dr Subotić" budu dali pristanak, Kosta K. će u skladu sa zakonom nastaviti školovanje, a škola "Dr Dragan Hercog" je namenjena za takve slučajeve.

Nastavničko veće može da izrekne disciplinsku meru i ta mera može biti ukor nastavničkog veća, a to praktično znači negativnu, jedinicu iz vladanja.

- Ali iz činjenice da maloletni Kosta K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u "Dr Subotića", OŠ "Dr Dragan Hercog" je ta u koju takvi đaci idu, i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno - objasnila je ministarka.

Navela je da je to škola o kojoj brine 87 profesora za onu decu koja iz različitih razloga, najčešće bolesti, ne mogu da pohađaju nastavu.

- Ta škola ne liči na druge škole u Beogradu ili Srbiji, jer nastavnici imaju potpuno drugačije programe. NJih pohađaju uglavnom deca koja se dugo leče u beogradskim bolnicama - objasnila je ministarka.

BONUS VIDEO:

VELIKA AKCIJA POLICIJE: Razbijena kriminalna grupa u Kraljevu i Loznici, krali kola po celoj Evropi

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".