Danica Tomić, svojim pilotskim umećem i hrabrošću, oduševljavala je čak i prekaljene nebeske asove, vazduhoplovce, Kraljevine Jugoslavije.

Uprkos tome što je bila heroina jugoslovenskog vazduhoplovstva, postoji ogromna istorijska „praznina“ i malo podataka o našoj prvoj dami u avionskom kokpitu.

Iskusni „nebeski“ ratnik i zvezda Danica među oblacima

Podaci o Danici Tomić su šturi i začuđujuće skromni. Tek nekoliko tekstova i samo par fotografija iz časopisa s početka dvadesetog veka.

Rođena je kao Danica Babić. Tačna godina rođenja je nepoznata. Bila je udata za pilota, majora Miodraga Tomića, komandanta 6. vazduhoplovnog puka.

Iskusni „nebeski“ ratnik, koji je nosio „oreol“ pilota sa najvećim brojem pobeda u Prvom svetskom ratu znao je da prenese svoje iskustvo talentovanoj i radoznaloj supruzi. Uz mnogo ljubavi prema nebu, letenju i domovini, Danica je pročitala sve što joj je "palo pod ruku" o avijaciji i vazduhoplovstvu.

 - Gospođa Danica Tomić, supruga majora Tomića, prva je žena u našoj zemlji koja je letela nad provalijom od 2.500 metara. Ona je prva žena u nas koja je pravila lupinge, što je okretanje aviona u vazduhu, i druge akrobacije - pisao je „Ilustrovani list“ 1928. godine.

Prva žena u kraljevini Jugoslaviji sa pilotskom dozvolom

Tragovi kažu da je Danica pokazala znanje i umešnost koji su je činili boljim pilotom od mnogih muških kolega. Komisija je ostavila istorijsku belešku u kojoj piše: „leti vrlo mirno, sigurno, staloženo i sa veoma retkim samopouzdanjem“.

Ostalo je zabeleženo da je poslednje sletanje Danica izvela u 19 časova, u doba kada su se smenjivali dan i noć. Danica Tomić bila je među prvima u svojoj klasi izašla na završni ispit, te se 1933. godine upisala u istoriju jugoslovenskog vazduhoplovstva kao prva žena u kraljevini Jugoslaviji, sa pilotskom dozvolom.

Ipak i uprkos svom značaju, posle 1933. godine, heroina kojoj ni nebo nije bilo granica, i koja je uzdrmala jugoslovensku i beogradsku javnost svojim umećem, gotovo da pada u zaborav.

O njenoj daljoj sudbini se zna tek ponešto, i to zahvaljujući biografiji njenog supruga. 

Znamo da je major Tomić bio je u zarobljeništvu tokom Drugog svetskog rata i da je posleratne godine proveo u Francuskoj.

O Danici nema podataka. Ne znamo ni kad ni gde se njena zvezda ugasila.

Jedino što sa sigurnošću možemo da tvrdimo je to da je odletela u legendu.

TEKST REALIZOVAN UZ PODRŠKU GRADA BEOGRADA

Foto: grad Beograd