Даница Томић, својим пилотским умећем и храброшћу, одушевљавала је чак и прекаљене небеске асове, ваздухопловце, Краљевине Југославије.

Упркос томе што је била хероина југословенског ваздухопловства, постоји огромна историјска „празнина“ и мало података о нашој првој дами у авионском кокпиту.

Искусни „небески“ ратник и звезда Даница међу облацима

Подаци о Даници Томић су штури и зачуђујуће скромни. Тек неколико текстова и само пар фотографија из часописа с почетка двадесетог века.

Рођена је као Даница Бабић. Тачна година рођења је непозната. Била је удата за пилота, мајора Миодрага Томића, команданта 6. ваздухопловног пука.

Искусни „небески“ ратник, који је носио „ореол“ пилота са највећим бројем победа у Првом светском рату знао је да пренесе своје искуство талентованој и радозналој супрузи. Уз много љубави према небу, летењу и домовини, Даница је прочитала све што јој је "пало под руку" о авијацији и ваздухопловству.

 - Госпођа Даница Томић, супруга мајора Томића, прва је жена у нашој земљи која је летела над провалијом од 2.500 метара. Она је прва жена у нас која је правила лупинге, што је окретање авиона у ваздуху, и друге акробације - писао је „Илустровани лист“ 1928. године.

Прва жена у краљевини Југославији са пилотском дозволом

Трагови кажу да је Даница показала знање и умешност који су је чинили бољим пилотом од многих мушких колега. Комисија је оставила историјску белешку у којој пише: „лети врло мирно, сигурно, сталожено и са веома ретким самопоуздањем“.

Остало је забележено да је последње слетање Даница извела у 19 часова, у доба када су се смењивали дан и ноћ. Даница Томић била је међу првима у својој класи изашла на завршни испит, те се 1933. године уписала у историју југословенског ваздухопловства као прва жена у краљевини Југославији, са пилотском дозволом.

Ипак и упркос свом значају, после 1933. године, хероина којој ни небо није било граница, и која је уздрмала југословенску и београдску јавност својим умећем, готово да пада у заборав.

О њеној даљој судбини се зна тек понешто, и то захваљујући биографији њеног супруга. 

Знамо да је мајор Томић био је у заробљеништву током Другог светског рата и да је послератне године провео у Француској.

О Даници нема података. Не знамо ни кад ни где се њена звезда угасила.

Једино што са сигурношћу можемо да тврдимо је то да је одлетела у легенду.

ТЕКСТ РЕАЛИЗОВАН УЗ ПОДРШКУ ГРАДА БЕОГРАДА

Фото: град Београд