Podsetimo, iako je bilo odlučeno od strane evropske kuće fudbala (UEFA) da se meč AEK Atina - Dinamo Zagreb odigra bez gostujućih navijača, Zagrepčani su uspeli da dođu do Grčke, započeli su u ponedeljak 7. avgusta veliku tuču, a u njoj je 29-godišnji Grk Mihalis Kacuris izgubio život.

A dok je za sve privedene, njih 105, određen pritvor, jer policija još uvek nije uspela da utvrdi ko je tačno nožem ubio 29-godišnjeg navijača AEK-a (preminuo je od posledica uboda u ruku, iskrvarivši), u Nionu je švajcarski ogranak pristalica pomenutog grčkog kluba došao pred sedište UEFA.

Uz skandiranja i pesme, imali su i transparent:

- Izbacite naciste iz fudbala.

 

 

Podsetimo, UEFA nikoga nije kaznila za pomenuti incident, samo je odloženo odigravanje meča u Atini, pa će se prvo pomenuta dva kluba sastati u Zagrebu, u utorak uveče, a za vikend u Grčkoj.

Problem za grčke vlasti - gde i kako držati uhapšene Hrvate?

Kako javljaju grčki mediji, tamošnje službe nastoje da identifikuju izvršioca ubistva Kacurisa DNK testiranjem i zbog toga detaljno ispituju sve raspoložive predmete koje su imali navijači Dinama, kao što su noževi, palice, metalne šipke, kamenje, dimne bombe, kapuljače, rukavice, sprejevi. A to će malo potrajati, zbog preko stotinu uhapšenih.

NJih, dok traje suđenje, sada razmeštaju po različitim ustanovama, a traga se za najboljim rešenjima kako ne bi došlo do sukoba unutar zidina zatvora između grupica Hrvata i većinske, grčke grupe zatvorenika.

Portal "Proto tema" ide čak dotle da tvrdi kako grčke vlasti moraju da vode računa i o tome da Hrvate ne stave blizu srpskih pritvorenika, plašeći se i sukoba između tih grupa, mada ostaje nejasno na koje to Srbe u grčkim zatvorima autori teksta misle.

Dokle je stigla istraga? 

Policija koristi snimke sa sigurnosnih kamera da bi identifikovala i locirala ubicu. 

Na snimcima sigurnosnih kamera vidi se da su grupu navijača Dinama do mesta ubistva predvodile dve osobe.

Kamera je snimila i policajce na motociklima kako posmatraju iz daljine, a da pritom ne intervenišu, mada su oni u svom izlaganju na sudu istakli da su, tako malobrojni u odnosu na pedeset ili više puta veću masu huligana - samo pratili njihovo kretanje, obaveštavali nadležne i tražili pojačanje.

Evo i materijala koji je objavila pomenuta "Proto Tema" na svom internet sajtu i Jutjub kanalu, a na kome se mogu videti i delimični snimci sukoba - trčanje (s desna na levo) navijača AEK-a ka grupi Hrvata za koju su čuli da su došli kod njihovog stadiona, a onda bežanje Grka pred brojnijom i svim i svačim naoružanom grupom "Bed blu bojsa", kojima su izgleda pomagali navijači Panatinaikosa:

Uhapšeni su optuženi za četiri krivična dela, uključujući ubistvo iz nehata, i sedam prekršaja. 

Za sada još uvek nije pronađeno oružje, odnosno nož, kojim je izvršeno ubistvo Kacurisa.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".