Vlada Federacije BiH usvojila je odluku da se Dan žalosti, povodom tragičnog događaja u Gradačcu, proglasi sreda 16. avgust.

Na vanrednoj sednici odluka je donesena jednoglasno te će se, nakon što je i Vlada RS-a proglasila Dan žalosti 16. avgusta, i u ostatku države primenjivati ista odluka.

Inače, predlog je uputilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.

Naime, kako je za "Klix.ba" kazao federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah po nemilim dešavanjima u Gradačcu, Vlada FBiH čekala je Odluku Veća ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Veću ministara sazvana je vanredna sednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

"Obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila sredu, Vlada FBIH vodila se time da se Dan žalosti obeleži na teritoriji cele države isti dan, te je zbog tog razloga odlučeno da je Dan žalosti u FBiH takođe u sredu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obeležen na teritoriji oba entiteta u sredu, 16. augusta 2023. godine - kazao je ranije za Klix.ba ministar Adnan Delić.

Podsetimo, na današnjoj hitnoj sednici Veća ministara nije usvojena odluka da se Dan žalosti proglasi na državnom nivou već je ta odluka prepuštena entitetima i nižim nivoima vlasti.

BONUS VIDEO: