Влада Федерације БиХ усвојила је одлуку да се Дан жалости, поводом трагичног догађаја у Градачцу, прогласи среда 16. август.

На ванредној седници одлука је донесена једногласно те ће се, након што је и Влада РС-а прогласила Дан жалости 16. августа, и у остатку државе примењивати иста одлука.

Иначе, предлог је упутило Федерално министарство рада и социјалне политике.

Наиме, како је за "Klix.ba" казао федерални министар рада и социјалне политике Аднан Делић који је покренуо ову иницијативу одмах по немилим дешавањима у Градачцу, Влада ФБиХ чекала је Одлуку Већа министара БиХ о проглашењу дана жалости, а како је изостало усвајање ове иницијативе на Већу министара сазвана је ванредна седница Владе ФБиХ на којој је усвојена Одлука о проглашењу дана жалости у овом ентитету.

"Обзиром да је Влада ентитета Република Српска за Дан жалости прогласила среду, Влада ФБИХ водила се тиме да се Дан жалости обележи на територији целе државе исти дан, те је због тог разлога одлучено да је Дан жалости у ФБиХ такође у среду. На тај начин, упркос непроглашавању Дана жалости на нивоу државе, исти ће бити обележен на територији оба ентитета у среду, 16. аугуста 2023. године - казао је раније за Клиx.ба министар Аднан Делић.

Подсетимо, на данашњој хитној седници Већа министара није усвојена одлука да се Дан жалости прогласи на државном нивоу већ је та одлука препуштена ентитетима и нижим нивоима власти.

БОНУС ВИДЕО: