Pravi udar hladnoće imaćemo u decembru i januaru, kada bi našu zemlju mogle da zadese obilne padavine, vetar i jak mraz. Najhladnije će biti krajem januara, kada će najniže prosečne temperature biti -15 stepeni Celzijusovih. Ipak, prve pahulje u nižim krajevima i pre zvaničnog početka zime meteorolozi očekuju krajem novembra.

Foto: Profimedia

 

- Analizirajući sve faktore, očekuje nas temperaturno prosečna zima, uz mogućnost da prvi deo bude hladniji od proseka. Zima će količinski biti bogatija padavinama, posebno prvi deo. Očekuju nas česti udari jakog vetra, obilniji planinski sneg i češći beli pokrivač u nizijama u odnosu na protekle zime. Očekuje se da drugi deo zime bude malo topliji od proseka - kaže prognostičar Marko Čubrilo.

Zimski rekordi u Srbiji

* -39,5 stepeni je istorijski minimum u Sjenici iz 1985. godine * -26,2 stepena je najniža temperatura izmerena u Beogradu, 10. januara 1893. godine * -26,4 stepena je zimski rekord izmeren 19. 12. 1989. godine u Loznici * 213 centimetara snega je napadalo 1984. godine u Mitrovcu na Tari * 80 centimetara snega je najdeblji snežni pokrivač u Beogradu, 1962. godine

Foto: Profimedia

 

 

Kako je rekao, ova zima, za razliku od prošle, biće sa više padavina, što na planinama što u ostalim delovima zemlje, te se očekuje da bude hladnija od prošle.

I dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) pokazuje da bi prvi sneg i susnežica u nižim krajevima mogli da se očekuju već oko 20. novembra. Ipak, jače padavine imaćemo tek sa zvaničnim početkom zime.

Kako dodaje Čubrilo, posmatrano po mesecima, za sada deluje da ćemo pravu zimu imati u decembru i januaru, kada bi region i Srbiju moglo zahvatiti nekoliko jačih zahlađenja, uz obilne padavine i jak vetar. U drugom delu januara bi bilo uslova za pojavu jakih mrazeva, uz minimume i ispod -15 stepeni Celzijusa, dok bi februar mogao doneti blaže meteorološke uslove, manje snega i slabije mrazeve. - Februar bi mogao da bude s manjom količinom padavina, ali s obzirom na udaljenost tog perioda, prognoza za taj mesec je veoma nepouzdana - kaže Čubrilo.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".