Прави удар хладноће имаћемо у децембру и јануару, када би нашу земљу могле да задесе обилне падавине, ветар и јак мраз. Најхладније ће бити крајем јануара, када ће најниже просечне температуре бити -15 степени Целзијусових. Ипак, прве пахуље у нижим крајевима и пре званичног почетка зиме метеоролози очекују крајем новембра.

Фото: Профимедиа

 

- Анализирајући све факторе, очекује нас температурно просечна зима, уз могућност да први део буде хладнији од просека. Зима ће количински бити богатија падавинама, посебно први део. Очекују нас чести удари јаког ветра, обилнији планински снег и чешћи бели покривач у низијама у односу на протекле зиме. Очекује се да други део зиме буде мало топлији од просека - каже прогностичар Марко Чубрило.

Зимски рекорди у Србији

* -39,5 степени је историјски минимум у Сјеници из 1985. године * -26,2 степена је најнижа температура измерена у Београду, 10. јануара 1893. године * -26,4 степена је зимски рекорд измерен 19. 12. 1989. године у Лозници * 213 центиметара снега је нападало 1984. године у Митровцу на Тари * 80 центиметара снега је најдебљи снежни покривач у Београду, 1962. године

Фото: Профимедиа

 

 

Како је рекао, ова зима, за разлику од прошле, биће са више падавина, што на планинама што у осталим деловима земље, те се очекује да буде хладнија од прошле.

И дугорочна прогноза Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) показује да би први снег и суснежица у нижим крајевима могли да се очекују већ око 20. новембра. Ипак, јаче падавине имаћемо тек са званичним почетком зиме.

Како додаје Чубрило, посматрано по месецима, за сада делује да ћемо праву зиму имати у децембру и јануару, када би регион и Србију могло захватити неколико јачих захлађења, уз обилне падавине и јак ветар. У другом делу јануара би било услова за појаву јаких мразева, уз минимуме и испод -15 степени Целзијуса, док би фебруар могао донети блаже метеоролошке услове, мање снега и слабије мразеве. - Фебруар би могао да буде с мањом количином падавина, али с обзиром на удаљеност тог периода, прогноза за тај месец је веома непоуздана - каже Чубрило.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".