Nikola Simić bio je legenda domaćeg glumišta, a njegova smrt bila je veliki gubitak za našu glumačku scenu.

Satima bi se moglo govoriti o njegovim veličanstvenim ulogama, a bio je čovek koji voli scenu i svoj poziv, ali o njegovom privatnom životu nikada nije bilo mnogo poznato.

Foto: V. Danilov

 

 

Nikola Simić rođen je 1934. godine i odrastao je na Zvezdari, a preseljenje na Topličin venac mu je teško palo jer se razdvojio od svojih drugara.

Kako je jako mlad živeo u Beogradu, pamtio je i bombardovanje prestonice 6. aprila 1941. godine.

 

 

- Dan je bio sunčan i lep, ali napolju se dešavalo nešto čudno. Kroz prozor sam video ljude kako unezvereni, u pidžamama, beže preko parka. Čula se vriska dece u susedstvu. Tata, šta je to? – kriknuo sam prestravljen. Ništa, ne boj se! – umirivao me je otac. Ništa, sine, vojna vežba! Ali iznenada me je dohvatio s kreveta i potrčao sa mnom u naručju ka kupatilu. Kuća se zatresla, prolomio se strašan tresak, po kadi se rasulo staklo, u sobi su se stvari prevrtale. Mi smo pobegli u podrum gde su već bili mnogi stanari - napisao je glumac u autorskom tekstu za TV Novosti, davne 1975.

Nikola je važio i za jednog najduhovitijih glumaca, a takve uloge, prirodno, čekale su ga tokom duge i plodonosne karijere.

 

 

Kako je Nikola do poslednjeg dana bio prisutan na malim ekranima, mnogi ga i dalje pamte isključivo kao starog, ili barem iz godina "Tesne kože", te malo ko pamti kako je izgledao kao mlad momak.

Na društvenim mrežama pojavila se stara fotografija iz 1965. godine, na kojoj su se našli Nikola i Snežana Nikšić. Nikola je tad bi na početku svojih tridesetih i iznenadićete se kada ga vidite.

BONUS VIDEO: