Никола Симић био је легенда домаћег глумишта, а његова смрт била је велики губитак за нашу глумачку сцену.

Сатима би се могло говорити о његовим величанственим улогама, а био је човек који воли сцену и свој позив, али о његовом приватном животу никада није било много познато.

Фото: В. Данилов

 

 

Никола Симић рођен је 1934. године и одрастао је на Звездари, а пресељење на Топличин венац му је тешко пало јер се раздвојио од својих другара.

Како је јако млад живео у Београду, памтио је и бомбардовање престонице 6. априла 1941. године.

 

 

- Дан је био сунчан и леп, али напољу се дешавало нешто чудно. Кроз прозор сам видео људе како унезверени, у пиџамама, беже преко парка. Чула се вриска деце у суседству. Тата, шта је то? – крикнуо сам престрављен. Ништа, не бој се! – умиривао ме је отац. Ништа, сине, војна вежба! Али изненада ме је дохватио с кревета и потрчао са мном у наручју ка купатилу. Кућа се затресла, проломио се страшан тресак, по кади се расуло стакло, у соби су се ствари превртале. Ми смо побегли у подрум где су већ били многи станари - написао је глумац у ауторском тексту за ТВ Новости, давне 1975.

Никола је важио и за једног најдуховитијих глумаца, а такве улоге, природно, чекале су га током дуге и плодоносне каријере.

 

 

Како је Никола до последњег дана био присутан на малим екранима, многи га и даље памте искључиво као старог, или барем из година "Тесне коже", те мало ко памти како је изгледао као млад момак.

На друштвеним мрежама појавила се стара фотографија из 1965. године, на којој су се нашли Никола и Снежана Никшић. Никола је тад би на почетку својих тридесетих и изненадићете се када га видите.

БОНУС ВИДЕО: