To vam sigurno nikada nije palo na pamet, ali razlog je više nego ozbiljan. Otvaranje vrata automobila desnom rukom trebalo bi da postane navika baš svakog vozača. Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer može biti opasno po život.

Nakon što parkirate automobil, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati prilike na vreme da vidite da li pored vas prolazi biciklista ili motociklista kojeg biste otvaranjem vrata mogli da srušite, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a moguće vas i povrediti.

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač baš u tom trenutku da izađe iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt. Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji deo tela, a tada se mnogo veći deo puta nađe u njegovom vidnom polju.

Holandska metoda

U Holandiji vozači paze na te stvari pa mnogo češće koriste desnu ruku, a tome ih uče i u auto-školama. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kom do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".