Proteste u sredu, 9. augusta u 18:00 časova u ulici Doljanka organizuje nekoliko udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice i Sarajeva. Okupljeni će se prošetati od ulice Komuna Vejle, preko ulice Zlatnih LJiljana, Nikole Bojanovića do Omladinskog šetališta, prenosi Srpskainfo.

– Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gde nažalost nije prvi put da se krše radnička prava – navelo je Udruženje Dignitet u pozivu na proteste.

Radnica hotela Jablanica je pretučena pre pet dana nakon što je tražila poslednju platu s obzirom na to da je planirala dati otkaz.

Međutim, umesto plate dobila je batine kojima je prethodio verbalni sukob sa vlasnikom Amirom DŽafićem i njegovom suprugom. U incidentu je zadobila teške povrede glave.

Foto: Društvene mreže

 

Osim brojnih udruženja, napad na nju osudio je i načelnik Jablanice Damir Šabanović.

Ističu da mirnim protestima u Jablanici žele poslati poruku da neće stati dok se nasilje nad nezaštićenom radnicom, ne kazni, piše Kliks.

– Pozivamo građanke i građane, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, predstavnike poslodavaca da nam se pridruže kako bismo zajedno izrazili podršku ženama žrtvama nasilja. Zajedno pošaljimo poruku da nasilje nad ženama nema mesto u našem društvo, te da nasilni poslodavci trebaju biti kažnjeni u skladu sa Zakonom – navedeno je iz Udruženja Dignitet, prenosi Blic.

Udruženja koja organizuju proteste naveli su kako su njihovi ciljevi jasni:

– Želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpeli nasilje i istaći nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava! Kroz mirne proteste, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno – istakli su.

Podsetimo, podršku pretučenoj radnici pružio je i Dragan Marinković Maca koji je uputio apel da se pruži svaka vrsta podrške dvojci koja je doživela nasilje, ali i sabotira hotel u kome je došlo do prebijanja nje.

Maca je objavio fotografiju nesrećne devojke E. K. (28) koju je vlasnik hotela pretukao.

- Ovako izgleda radnica hotela kada se usudi da zatraži isplatu mizerne plate koju je pošteno zaradila.

 

 

Povrede joj je nanio " veliki gazda" A. DŽ. Šta možemo mi učiniti? Možemo mnogo toga.

Pozivam svoje, pre svega, sugrađanke da pokažu bar mrvu ženske solidarnosti pa u što širem luku zaobilaze ovu kuću strave gde su radnici na sve moguće načine maltletirani. Imam informacije da je "veliki gazda", babin sin (tatin sin), i ranije fizički nasrtao i pretio batinama radnicima hotela. Pozivam sve ustanove i institucije da otkažu sve ugovore sa hotelom. Pozivam sve buduće mladence da ne organizuju svadbena slavlja u hotelu. Ako bismo svi rekli " ne" ovoj kući strave A. DŽ. bi stavio ključ u bravu. Pokažimo bar ovaj put empatiju i solidarnost prema svima koji trpe sve vrste poniženja za mizernu platu koju zarađuju kod robovlasnika. Ako i posle ovog ulizice budu išle u ovaj objekat onda smo k'o društvo kompletno smeće i treba nam samo dobar zemljotres da nas sravni sa zemljom. To će biti ujedno poruka i poslodavcima da mogu kako hoće, ali ne mogu dokle hoće. Pitam se šta radi naše jablčaničko udruženje žena "Most", koje inače izleće iz paštete kada je god neka manifestacija? Gde je sad " žena za ženu"? Da li to ima veze sa strankom koja je uvek "pazila" i DŽafića i udruženje? - napisao je voditelj i glumac na svom profilu.

BONUS VIDEO:

Opasna izjava zvaničnice EU: Angelina Srbe u BiH "prevela" u Bošnjake

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".