I dok se priča o gužvama na bazenima u Beogradu ovog leta, i traženju onog najboljeg na kom se možete rashladiti, mnogi ne pamte bazen na otvorenom koji se nalazio u centru grada i na jako bizarnom mestu. Četrdesetih godina prošlog veka, umesto prometnog kolovoza, od početka Takovske ulice, pa sve do ugla sa Kosovskom, prostirao se bazen olimpijskih razmera. 

Bazen su napravili Nemci za vreme okupacije Beograda 1943. godine za sakupljanje vode kojom bi gasili požare. Kao i danas, na tom potezu su se nalazile važne ustanove, pa je zbog njihove blizine odabrana baš ova lokacija za izgradnju bazena. Ipak, nikad nije stigao da bude iskorišćen za svoju namenu, jer većih požara u tom delu grada nikad nije bilo, pa je po završetku rata, pretvoren u kupalište.

Već 1946. godine, baš u ovom bazenu su se takmičili najbolji plivači Jugoslovenske armije, među kojima je bilo i sovjetskih vojnika. Bio je dovoljno veliki da se u njemu igra čak i vaterpolo. Jedan od poslednjih događaja vezanih za ovaj bazen je utakmica Armije i Mornarice u vaterpolu.

Bazen je zatrpan kako bi se na njegovom mestu napravila trasa za automobile. Mnogi smatraju da se kupalište zatvorilo upravo zbog blizine Skupštine i drugih bitnih zgrada, jer nije bilo pristojno šetati se polugo u blizini bitnih institucija. U ulici Takovskoj ne postoji nijedan vidljiv trag da je tu nekada bio bazen. Zbog toga su mnogi mislili da su svi ovi događaji iz ratnih i posleratnih godina izmišljeni.

Ova fotografija je jedini dokaz o ovom kupalištu, a čak je i ona prvi put pronađena i prezentovana javnosti pre nešto malo više od desetak godina. Sličan bazen ovom u Takovskoj je napravljen i u Subotici, samo što se on nikad nije zatrpao i srušio već se danas koristi kao kupalište.

BONUS VIDEO: