- Trenutno se radi samo mali deo škole, ulaz iz Svetozara Markovića, gde se rade kozmetička osveženja, krečenja, menjanja stolarija i nekih osnovnih stvari da bi se završilo do 1. septembra da bi moglo da se krene u školu - kaže zamenica predsednika saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Bojana Nedeljković.

Prema njenim rečima, kozmetičko osveženje bi trebalo da bude završeno do 1. septembra. Kaže da je ideja da deca pošto-poto krenu baš u prostorije škole i da svi, od prvog do osmog razreda, budu smešteni u tom manjem delu škole koji, kako navodi, tehnički ne može da primi sve đake.

Ipak, činjenica je da se deca u septembru vraćaju na mesto na kome se dogodio tragičan događaj i velka trauma za njih. Tu traumu renoviranje neće rešiti, smatraju psiholozi.

Foto:D.Milovanović

 

- Povratak u tu školu ili na mesto gde se odigrala neka trauma - uvek će biti okidač za neko ponašanje ako se trauma nije obradila. Savetujem da se odmah krene sa psihoterapijom i sa obradom te traume - ističe psiholog i psihoterapeut Dragana Ivanović.

Da li su deca i osoblje spremni za početak školske godine? Da li je prošlo dovoljno vremena od doživljenih trauma i da li će adaptacija biti završena na vreme? To u ovom trenutku niko ne zna. Za odgovore na ova pitanja sačekaćemo prvi septembar.

(Una)

BONUS VIDEO: