Dubravka iz Srbije trenutno letuje u Grčkoj. Ona nema problema oko obijanja automobila, smeštaja, ležaljki, cena pića itd, ona problem ima sa jednom, za vozače naizgled prostom preprekom - kružnim tokom. 

Dubravka je mnoge nasmejala, mada i iznenadila kada je unutar Fejsbuk grupe "Grčka info" podelila svoje iskustvo sa kružnim tokom u ovoj zemlji. Kako kaže, drugačije je nego u Srbiji tako da je do sada već tri puta "omanula". Razmišljajući unapred, pitala je ostale kolika je kazna ako joj se greška opet ponovi.

- U kružnom toku po pravilima Grčke, propuštate sa desne strane vozilo iako ste u krugu. Tri puta sam omanula, jer uvuklo se pod kožu da pravo prvenstva ima onaj ko prvi uđe u kružni tok. Strah me ako stanem u sred toka da propustim sa desne strane, da će me neko zveknuti. I zato, ja po našim pravilima! Molim za info kakve su kazne, a i vaša iskustva. Hvala - piše u Dubravkinoj objavi.

NJena objava, ali i komentari ispod objave mnoge su zabrinuli kakvi se to zapravo vozači nalaze na putevima Srbije i šire. "Pobogu, samo gledajte znakove", "Ne verujem šta čitam 'vozači moji', pojedini zaista treba da vrate vozačku", Gospođo, vama treba trajno oduzeti dozvolu i dati zabranu i da sedite na suvozačevom mestu! Osnovu ne znate! Čitajte znakove!", bili su komentari onih koji su iznenađeni neznanjem vozača, prenosi Blic.

Ipak, neki su se složili sa Dubravkom da je u Grčkoj malo drugačije. "Gospođa je u pravu, radio sam u Grčkoj punih osam godina i tačno je da se u kružnom toku vozači zaustavljaju i propusta se vozilo koje ulazi u kružni tok, tj. ima prednost. To važi pogotovo u Atini i Solunu gde je veća gustina saobraćaja, oprezno i srećan put svima", "U pravu je, ja sam trenutno u Prevezu gde to pravilo važi. Kada ste vi u kružnom toku morate da stanete kako bi drugo vozilo ušlo u kružni tok.. Velika glupost ali je tako, obratite pažnju."

I dok su Srbi u više od 200 komentara objašnjavali kako treba i kako ne treba, pojedinačno deleći pravila za koja misle da su tačna, uglavnom su se svi složili u jednom. "To pravilo važi samo ako nema znaka, onda je pravilo kao u raskrsnici puteva iste važnosti - pravilo desne strane. Ako je znak ispred kružnog toka onda vazi pravilo da vozilo u kružnom toku ima prednost", objasnio je jedan muškarac.

BONUS VIDEO:

VANREDNA SITUACIJA NA RODOSU: Vatra "guta" sve pred sobom

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".