Poznat vam je taj osećaj praznine, bezvoljnosti i zabrinutosti, kada vam se svet ruši i nije vam ni do čega. A uvek iza svega stoji neki dobar razlog, bilo da je to nedostatak novca, neuzvraćena ljubav, usamljenost, kvar na automobilu, nesuglasice sa partnerom. Zato smo odlučili da vam predstavimo načine kako da prevaziđete krizu i vratite se dobrom raspoloženju

Slušajte omiljenu muziku

Slušanje omiljenih numera i izvođača garantovano popravlja raspoloženje. Neka vaši omiljeni hitovi uvek budu spremni i nadohvat ruke. Uz to, pevajte što češće možete. Pripremite telefon ili bilo koji uređaj i primenite slušanje muzike u kombinaciji sa trčanjem ili brzim hodanjem, sigurno će vam dati odlične rezultate.

Plesanje

Pojačajte omiljenu muziku i plešite kao da niko ne gleda. Ne samo da će pozitivne note zadržati vaše dobro raspoloženje nego ćete i potrošiti kalorije.

Krećite se i vežbajte

Obujte patike i krenite lagano, jedan krug po kraju - ne samo da ćete sagoreti kalorije, već ćete se i opustiti. Vežbanje popravlja raspoloženje, podstiče lučenje endorfina, hormona koji smanjuje apetit, anksioznost i depresiju. Najbolji lek za tugu, strah nezadovoljstvo je vežbanje: trčanje na traci, brzo hodanje, kik-boks, pilates, tenis. Možete vežbati kod kuće, u teretani, na plaži, bazenu, ulici, i ne postoji nikakav izgovor za suprotno.

Foto: Depozitfoto

 

Kupka

Topla kupka je uvek spas i rešenje za sve probleme. Momenat kada se izolujete i utonete u vodu je neprocenjiv.

Za potpuno uživanje obavezno dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po izboru, dodajte sveće i osećaćete se kao na filmu.

Foto: Depozitfoto

 

Ostavite telefon i elektronske uređaje

Sklonite sve uređaje koji remete pažnju i pokušajte da uživate u trenutku. Sigurno imate neku knjigu koja vas već duže vreme čeka da je pročitate. Spremite limunadu i uživajte na trasi odvojeni od zvuka telefona, dosadnih poruka i uznemirujućih poziva.

Napišite spisak

Svako veče pre spavanje sastavite spisak stvari na kojima ste zahvalni i koje vas čine srećnim. Onda isto tako, svako jutro napišite spisak obaveza za dan, a uveče precrtajte sve što ste tog dana uspeli da obavite. Ovo će vas učiniti produktivnijim i raspoloženijim, a imaćete i osećaj svrhe.

Foto: Depozitfoto

 

Izađite na svetlost

Brojna istraživanja pokazala su da vreme može da utiče na  raspoloženje čoveka.Tokom zime, posebno na krajnjem severu naše planete, usled nedostatka sunčeve svetlosti, kod velikog broja ljudi javlja se takozvana sezonska depresija. Pred prvim sunčevim zracima depresija se povlači. Nećete verovati, ali nekada je dovoljna samo sunčeva svetlost da me povrati u život. Petnaestak minuta na suncu podstaći će lučenje serotonina, kao i vitamina D koji stimulišu bolje raspoloženje, a vi ćete biti kao novi, spremni za obavljanje svih predviđenih aktivnosti.

Pozovite prijatelja

Ostanite u kontaktu sa svojim prijateljima, pa čak i kad niste ni za kakvo društvo. Skroz je normalno da će te doći u situaciju kada želite da budete sami, ali nikako ne dozvolite da to dugo traje. Prijatelji nisu samo prijatelji, oni su i naši savetnici, rođaci, isceljitelji...  Studije pokazuju da nisu najsrećniji oni koji imaju najviše novca, već oni koji su u stanju da održavaju bliske i kvalitetne socijalne kontakte. Zato budite slobodni da pozovete prijatelja i ispričate mu problem, tako se oslobađate tereta a u isto vreme možete dobiti korisne savete.

Odmorite i odspavajte kratko

Dovoljno je samo dvadesetak minuta da povratite izgubljenu energiju i osveženi krenete dalje, zato kada nađete slobodno vreme u toku popodneva na ovakav način ga iskoristite a rezultati će biti vidljivi odmah nakon što se probudite.

Nikako ne tražite utehu u hrani

Nikada ne tražite saveznika za dobro raspoloženje u hrani. Ona ne može da bude lek za tugu, nesanicu i depresiju. Zadovoljstvo koje hrana donosi je vrlo kratkog daha, a negativne posledice traju mnogo duže. Izbor je vaš. Ne radite nešto zbog čega ćete se sutra možda kajati.