Došavši u Karansebeš, Austrijska vojska, umorna od noćnog marša je postavila logor kod grada sa kontigentom od oko 100.000 ljudi. Avangarni odred husara je prešao reku Tamiš kako bi izviđao prisutnost osmanske vojske, a njima nije bilo ni traga ni glasa, naišli su na grupu Roma koji su im ponudili svoju rakiju. Vojnici su je kupili i počeli da piju.

Pešadija je ubrzo za husarima prešla reku i videla zabavu koja se odvija. Vojnici su od husara tražili alkohol za sebe, što su ovi odbili. Pijani husari su postavili improvizavne utvrde oko bačvi i usledila je velika svađa, a ubrzo su se čuli i hici.

Počeo je veliki sukob između dve vojske, a tokom bitke, pešadinci su počeli da viču "Turci! Turci!", zbog čega su Husari pobegli, smatrajući da je napad neminovan. Uz njih je pobegao i dobar deo pešadije.

Problem je tek nastao kada je došlo do velikog nesporazuma. Vojnike su činile manjine - Srbi, Hrvati, Italijani, između ostalih, a oficiri su bili iz Austrije. Oni su pokušali da vrate red među svojim vojnicima pa su krenuli na nemačkom da uzvikuju vojnicima da stanu (Halt! Halt!).

Foto: Vikipedija

 

Vojnici koji uglavnom nisu znali nemački su loše protumačili naredbe pa su razumeli da neko viče "Alah! Alah!". Husari su bežali kroz logore, a artiljerijski korpus je mislio da je to konjica osmanske vojske pa je naredio napad. Otvorena je artiljerijska vatra koja je probudila ceo logor pa je nastao još veći metež.

Trupe su pucale u sve što se pomera, smatrajući da su napadnuti, pa su zapravo pucali jedni na druge. Išlo je toliko daleko da je u jednom trenutku naređeno povlačenje, te se cela vojska povukla od zamišljenog neprijatelja.

Dva dana kasnije, na mesto zločina stižu Turci koji vide mrtve i ranjene vojnike i lako zauzimaju Karansebeš.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".