Дошавши у Карансебеш, Аустријска војска, уморна од ноћног марша је поставила логор код града са контигентом од око 100.000 људи. Авангарни одред хусара је прешао реку Тамиш како би извиђао присутност османске војске, а њима није било ни трага ни гласа, наишли су на групу Рома који су им понудили своју ракију. Војници су је купили и почели да пију.

Пешадија је убрзо за хусарима прешла реку и видела забаву која се одвија. Војници су од хусара тражили алкохол за себе, што су ови одбили. Пијани хусари су поставили импровизавне утврде око бачви и уследила је велика свађа, а убрзо су се чули и хици.

Почео је велики сукоб између две војске, а током битке, пешадинци су почели да вичу "Турци! Турци!", због чега су Хусари побегли, сматрајући да је напад неминован. Уз њих је побегао и добар део пешадије.

Проблем је тек настао када је дошло до великог неспоразума. Војнике су чиниле мањине - Срби, Хрвати, Италијани, између осталих, а официри су били из Аустрије. Они су покушали да врате ред међу својим војницима па су кренули на немачком да узвикују војницима да стану (Halt! Halt!).

Фото: Википедија

 

Војници који углавном нису знали немачки су лоше протумачили наредбе па су разумели да неко виче "Алах! Алах!". Хусари су бежали кроз логоре, а артиљеријски корпус је мислио да је то коњица османске војске па је наредио напад. Отворена је артиљеријска ватра која је пробудила цео логор па је настао још већи метеж.

Трупе су пуцале у све што се помера, сматрајући да су нападнути, па су заправо пуцали једни на друге. Ишло је толико далеко да је у једном тренутку наређено повлачење, те се цела војска повукла од замишљеног непријатеља.

Два дана касније, на место злочина стижу Турци који виде мртве и рањене војнике и лако заузимају Карансебеш.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".