ZA razliku od prošlogodišnjeg leta i vrelog avgusta, prema trenutnoj vremenskoj prognozi, avgust 2023. biće obeležen umerenijim temperaturama u odnosu na trenutne, sa manjim odstupanjima minimalnih i maksimalnih noćnih i dnevnih temperatura.

 

Drugi deo julskog tropskog talasa

Iako su temperature u julu dostigle maksimum, meteorolog Marko Čubrilo kaže da je pred nama još jedan tropski talas.

- Opet ulazimo u topliji deo jula i maksimalne dnevne temperature će uglavnom biti oko +32-33 stepena Celzijusa, a od nedelje očekujemo i +38 stepeni Celzijusa. Do srede kasno posle podne biće pretežno sunčano, suvo i svakim danim sve toplije. Samo bi u utorak nad brdsko-planinskim delom regiona moglo biti uslova za ređe lokalne nestabilnosti. Vetar će uglavnom biti slab, jugozapadni, a u utorak severozapadni - kaže Marko Čubrilo.

Najtopliji dan u regionu biće sreda

Sreda će, prema Čubrilovoj vremenskoj prognozi, nad velikim delom regiona biti najtopliji dan sledeće sedmice sa temperaturom i do +38 stepeni Celzijusa. Osim vrelih dana i noći će ponovo biti neprijatno tople. Sledi niz tropskih noći sa preko +20, a često i sa oko +25 stepeni Celzijusa.

U sredu posle podne će doći do destabilizacije atmosfere uz pojavu grmljavinskih pljuskova i lokalnih nepogoda koje bi mogle da budu slične situaciji od pre nekoliko dana kada je bilo velikih vremenskih nepogoda.

Pljuskovi i grmljavina prekidaju paklenu vrućinu

Čubrilo kaže da će u drugom delu sedmice biti malo svežije i u četvrtak bi se nad najvećim delom regiona maksimalne temperature kretale do +26 do +31 stepen Celzijusa, a jako toplo vreme bi se zadržalo na jugu u istoku regiona.

- Oko 25. jula ima izgleda za novo, malo, izraženije osveženje uz češće nestabilnosti. Prema kraju meseca deluje da bi uz jačanje uticaja sa Atlantika temperature bile umerenije bez visokih ekstrema kao sada, i biće nestabilnije uz češće grmljavinske pljuskove - kaže meteorolog i napominje da je izvesno da će krajem jula vrućina sve više popuštati.

U avgustu toplo, ali...

Avgust će, prema njegovim rečima biti topliji od proseka, ali ne topao kao jul.

- Toplotnih talasa od nekoliko dana sa temperaturom većom od +36-+37 stepeni verovatno neće biti. U poređenju sa julom će biti prijatniji uz češće kiše, ali i dalje ćemo imati letnje temperature do +32 stepena u nizu od tri do četiri dana, zatim će uslediti osveženje i ponovo će posle biti toplo. Vreli intervali se ipak neće javljati tokom avgusta – kaže Marko Čubrilo.

Manje tropskih dana i noći

Kada su u pitanju tropske noći, ni one neće biti više tople kao sada. Razlog tome je što ne može noćna temperatura ostati visoka ako je dnevna niža.

 - Pojam tropskih se noći se vezuje za temperaturu kada ne padne minimum ispod +20 stepena. Imamo ipak situaciju da u gradovima ne padne temperatura ni ispod +25, jer gradovi su ostrvo toplote. Temperatura padne u okolini, van grad, ali u njima bude toplo i usred noći. Toga neće biti u avgustu često. Drugi razlog je što dani postaju kraći, nisu toliko dugački kao u junu i julu. Ako i naiđe tropska noć, biće ih možda dve, neće biti u nizu kao što nas čeka od drugom delu ove sedmice i drugom delu toplotnog talasa u julu – kaže Marko Čubrilo.

Podseća, da ovogodišnji toplotni talasi ipak nisu ekstremni kao što su bili prošlog leta, već sada imamo dva do tri dana izuzetno toplo vreme koje prekida osveženje u vidu kiše i pljuskova, ali i grmljavinskih oluja.

Superćelijski oblaci i oluje

Na pitanje da li možemo i u avgustu da očekujemo superćelijske oblake koji donose nevreme i oluje, kaže da je njihova karakteristika to što su izuzetno jaki i traže vrlo striktne parametre. Naime, nije dovoljna samo toplota ili vlaga u atmosferi, nego mora da se poklopi niz faktora.

- Može biti ponovo problema ove sedmice u četvrtak i petak, jer imamo slične parametre kao prošlog četvrtka. Ali, u avgustu, pošto će temperatura ipak biti niža i ako bude promenjivije vreme verovatnoća za jake oluje je manja. Manje je uslova za njihova formiranje tada, a jedan od bitnih faktora je količina energije. Pred veliku oluju u prošli četvrtak išla je na 4.500-5.000 džula po kilogramu, to je mnogo, i čim se energija poveća na te vrednosti, onda može biti zaista snažno nevreme, ali mislim da će u avgustu biti znatno manje opasnosti od superćelijskih oluja – zaključuje Čubrilo.

(Blic)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".