Sve je počelo najavom "Megzita", u januaru 2020. Napuštanjem uloge na dvoru princa Harija, odmah se postavilo pitanje ko bi zauzeo njegovo mesto. U britanskim medijima najčešće je pominjano ime mlade lejdi Luiz Vindzor, omiljene unuke kraljice Elizabete, koja joj često pravi društvo na jahanju i vožnji po parkovima Vindzora i dugim šetnjama sa korgijima u Balmoralu.

Prema britanskom zakonu, svi potomci muških naslednika monarha imaju pravo na titulu i zvanje kraljevskog visočanstva. Zato ćerke princa Endrjua, Beatris i Judžini imaju titule princeze, dok deca princeze Ane, Zara Tindal i Piter Filips – nemaju.

Međutim, najmlađi kraljičin sin, princ Edvard, grof od Veseksa i njegova supruga Sofi, nisu želeli svoju decu da opterećuju kraljevskim titulama od rođenja. Dali su im pravo da sami odaberu hoće li tu ulogu preuzeti kada napune 18 godina.

Tako je mala Luiz saznala da joj je baka kraljica takoreći tek kad je stasala do tinejdžerskog uzrasta! 

Prvih 18 godina života Luiz je, kao i njen mlađi brat DŽejms, provela uglavnom daleko od dvora i očiju javnosti, koncentrisana na učenje i zabavu poput većine svojih vršnjaka. Oboje su, kako tvrdi njihova majka, odrasli sa idejom da će jednog dana morati da rade kako bi se izdržavali. 

Međutim, odlazak princa Harija i princa Endrjua iz kraljevske porodice, kao i smrt Luizinog dede, princa Filipa, ostavili su mnoga upražnjena mesta i mnogo obaveza koje bi neko trebalo da preuzme.

Kraljica bi bila oduševljena ukoliko Luiz odluči da ih prihvati, na šta ima pravo, jer je 8. novembra napunila 18 godina i može sama da odluči da li želi da prihvati tu ulogu i bude oslovljavana kao NJeno kraljevstvo visočanstvo princeza Luiz od Veseksa. 

Kraljica Elizabeta je prva primetila Luizine kvalitete, njen snažan osećaj dužnosti, ali i sposobnost da se ljudi pored nje osećaju opušteno. Često prateći  roditelje na njihovim službenim dužnostima, devojka je uvek pokazivala izuzetno strpljenje prema medijima, što je savršena vrlina za pripadnicu kraljevske porodice i nešto što je svakako nedostajalo Megan Markl.

Veoma naklonjena i princu Filipu, lejdi Luiz je od malih nogu pokazivala strast svog dede za trkama konjskih kočija, toliko da je čak nasledila njegovu omiljenu kočiju i konje. Ako postane zvanični radni član kraljevske porodice, poput svojih roditelja, ona će preuzeti mnoge dvorske, dobrotvorne i vojne funkcije koje su ostale upražnjene posle smrti vojvode od Edinburga, kao i društvene i naučne projekte drage princu.

Poznavaoci prilika smatraju da lejdi Luiz ima potencijal da postane "tajno oružje" kraljice Elizabete, a kasnije i njenog sina, prestolonaslednika Čarlsa.

Ukoliko odluči da postane princeza.

(RTS)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".