Све је почело најавом "Мегзита", у јануару 2020. Напуштањем улоге на двору принца Харија, одмах се поставило питање ко би заузео његово место. У британским медијима најчешће је помињано име младе лејди Луиз Виндзор, омиљене унуке краљице Елизабете, која јој често прави друштво на јахању и вожњи по парковима Виндзора и дугим шетњама са коргијима у Балморалу.

Према британском закону, сви потомци мушких наследника монарха имају право на титулу и звање краљевског височанства. Зато ћерке принца Ендрјуа, Беатрис и Јуџини имају титуле принцезе, док деца принцезе Ане, Зара Тиндал и Питер Филипс – немају.

Међутим, најмлађи краљичин син, принц Едвард, гроф од Весекса и његова супруга Софи, нису желели своју децу да оптерећују краљевским титулама од рођења. Дали су им право да сами одаберу хоће ли ту улогу преузети када напуне 18 година.

Тако је мала Луиз сазнала да јој је бака краљица такорећи тек кад је стасала до тинејџерског узраста! 

Првих 18 година живота Луиз је, као и њен млађи брат Џејмс, провела углавном далеко од двора и очију јавности, концентрисана на учење и забаву попут већине својих вршњака. Обоје су, како тврди њихова мајка, одрасли са идејом да ће једног дана морати да раде како би се издржавали. 

Међутим, одлазак принца Харија и принца Ендрјуа из краљевске породице, као и смрт Луизиног деде, принца Филипа, оставили су многа упражњена места и много обавеза које би неко требало да преузме.

Краљица би била одушевљена уколико Луиз одлучи да их прихвати, на шта има право, јер је 8. новембра напунила 18 година и може сама да одлучи да ли жели да прихвати ту улогу и буде ословљавана као Њено краљевство височанство принцеза Луиз од Весекса. 

Краљица Елизабета је прва приметила Луизине квалитете, њен снажан осећај дужности, али и способност да се људи поред ње осећају опуштено. Често пратећи  родитеље на њиховим службеним дужностима, девојка је увек показивала изузетно стрпљење према медијима, што је савршена врлина за припадницу краљевске породице и нешто што је свакако недостајало Меган Маркл.

Веома наклоњена и принцу Филипу, леjди Луиз је од малих ногу показивала страст свог деде за тркама коњских кочија, толико да је чак наследила његову омиљену кочију и коње. Ако постане званични радни члан краљевске породице, попут својих родитеља, она ће преузети многе дворске, добротворне и војне функције које су остале упражњене после смрти војводе од Единбурга, као и друштвене и научне пројекте драге принцу.

Познаваоци прилика сматрају да лејди Луиз има потенцијал да постане "тајно оружје" краљице Елизабете, а касније и њеног сина, престолонаследника Чарлса.

Уколико одлучи да постане принцеза.

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".