Meksičke vlasti saopštile su da je osam improvizovanih eksplozivnih naprava postavljeno na put u državi Halisko, od kojih je sedam eksplodiralo dok je policijski konvoj prolazio. Četiri policajca i dva civila su poginula, dok je 12 osoba povređeno, među kojima troje dece uzrasta 9, 13 i 14 godina.

- To je nešto što nikada ranije nismo videli ovde -, rekao je guverner Haliska Enrike Alfaro, koji je na čelu jedne od najnasilnijih meksičkih država sa 1.095 ubistava i 750 nestanaka od početka godine.

Eksplozije su ostavile kratere na putu

Guverner je osudio, kako je rekao, brutalni teroristički čin koji predstavlja izazov za celu meksičku državu, a za čin je okrivio neimenovanu grupu za šverc drogom. U Meksiku, naviklom na nasilje, napadi eksplozivom su još uvek relativno retki. Glavni tužilac države Halisko Luis Mendez rekao je da su eksplozije bile toliko snažne da su ostavile kratere na putu i ​​uništile najmanje četiri vozila.

Savezna država u kojoj su se dogodile eksplozije dom je grupe za trgovinu drogom nove generacije iz Haliska, moćne organizacije koja se često sukobljava sa drugim kriminalnim grupama. Grupa Halisko je takođe okrivljena za prethodne napade upotrebom improvizovanih eksplozivnih naprava i dronova koji nose bombe, što je svedočanstvo sofisticiranosti i smrtonosne domišljatosti takvih grupa.

BONUS VIDEO: