Činiti metanije, tj. metanisati, znači klanjati se, pokloniti se. Metaniji uvek predstoji i sledi osenjavanje krsnim znakom. Metanije su telesni izraz naše vere, molive i uopšte duševnog stanja pokajanja, smirenosti, skrušenosti i pobožnosti. U praksi se najčešće susreću pojedinačne metanije, ili po tri u nizu.

Postoje dve vrste metanija:

Poklon telom do pojasa, kada se stojeći sagnemo u struku tako da prstima ruke dodirnemo pod, i ponovo se uspravimo, naziva se mala metanija. Ova vrsta metanije se čini često, prilikom celivanja ikona po ulasku u hram, a i posle tokom samog bogosluženja. Isto tako, veoma često se susreće i pogrešna praksa vršenja ovog oblika poklona, kada vernik ne dodirne prstima zemlju, nego vrši nekakvo teatralno "prebrisavanje" vazduha ispred sebe ili sa strane.

@orthodox078 Najčešće se vrše u vreme velikog Časnog (Vaskršnjeg) posta. Amin ☦️❤️😍🧎🏻‍♂️📿 #pravoslavlje #orthodox #christian #orthodoxchristian #hrišćanstvo #fy ♬ Originalton - Leon. ☦❤ꒌ

Veliko metanije je potpuni poklon celim telom, kada kleknemo na oba kolena, stavimo obe ruke na pod, i čelom dodirnemo pod, nakon čega ustajemo.

Metanije su prisutne u svakodnevnom životu Pravoslavnog vernika tokom cele godine, mada se u vreme velikih pokajničkih podviga tokom postova, a naročito Časnog posta, one umnožavaju, pogotovo velike metanije. Nasuprot tome, tokom velikih praznika Crkve, kao i na nedeljnim Liturgijama, ne praktikuju se velike metanije. Svoje mesto i ulogu u pokajničkom raspoloženju palog vernika kome je potrebno duhovno iscelenje, metanije najbolje pokazuju kroz redovno prisustvo u svim pokajničikim kanonima Crkve. 

(Vikipedija)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".