Veliki broj ljudi pada na alko-testu, a da nije popio ni jednu čašicu žestine.

Jedan od razloga jesu sirupi koje ovih dana koristi sve veći broj građana koji šmrče, kija i kašlje, a koji sadrže alkohol. Ako vas zaustavi patrola saobraćajne policije, do neprijatnosti može da dođe i ako ste prethodno koristili propolis sprej, pa čak i onda kada niste uspeli da odolite bombonjeri s likerom.

Postoji velika verovatnoća da će kod svakog ko je pre duvanja u alko-test konzumirao proizvod koji sadrži alkohol, test pokazati nedozvoljen nivo promila alkohola u krvi. Ako se desi da vam policajac ipak ne poveruje da ste pali test iz ovog razloga, tražite da vadite krv.

Foto: Z. Jovanović

 

 

Tolerancija alko-testova u našoj zemlji se kreće plus-minus 0,2 promila, a ovi uređaji su toliko osetljivi da registruju i najmanje čestice alkohola.

Čak i ako samo isperete usta rakijom, alko-test će reagovati. Upravo zbog toga građani moraju biti oprezni prilikom konzumiranja svih namirnica koje sadrže alkohol.

Stručnjaci takođe ističu da je svakome ko pije ili konzumira proizvode na bazi žestine vrlo teško odokativno odrediti nivo alkohola u krvi jer sve zavisi od telesne težine, količine hrane koju ste pojeli i vremena koje je prošlo otkako ste ga konzumirali pre nego što ste seli za volan.

Foto: N. Fifić

 

 

Tako, na primer, kako bi izbjegao kaznu, sat vremena pre sedanja za volan muškarac težak 63 kilograma ne sme da popije ni jedno piće jer sa njim će imati 0,3 promila alkohola u krvi, a već nakon drugog imaće 0,5 promila. Kod muškaraca teških 70-90 kilograma jedno piće očitava 0,2 promila, što se toleriše, a dva pića pokazuju od 0,4 do 0,5 – a to je već prekršaj.

Kod žena je situacija drugačija. Dame koje imaju do 90 kilograma moraju da izbegavaju alkohol sat vremena pre nego što sednu za volan jer će alko-test pokazati od 0,5 do 0,3 promila nakon samo jednog popijenog pića.

Namirnice zbog kojih možete pasti na alko-testu:

Ekstrakt vanile

Jedini razlog zašto u kolače i torte ne bi trebalo stavljati više od nekoliko kapi ekstrakta od vanile jeste upravo alkohol. Verovali ili ne, koncentracija alkohola u dodacima ista je kao u votki ili džinu.

Tečnost za ispiranje usta

Većina tečnosti za ispiranje usne duplje sadrži visok procenat alkohola (čak 30 odsto). Upravo zato mnogi stručnjaci smatraju da takve tečnosti ne bi trebalo kupovati na svoju ruku, već uz recept stomatologa ili lekara opšte prakse.

Sirup protiv kašlja

Sirup protiv kašlja sadrži između 10 i 40 odsto alkohola. Upravo zbog toga se pre uzimanja leka, o primeni treba posavetovati sa lekarom.

Sladoled

Sladoled koji je umesto šećerom zaslađen niskokaloričnim zaslađivačem na bazi alkohola.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Gelovi, vlažne maramice i tečni antibakterijski sapuni za ruke, koji u sebi sadrže alkohol efikasnije ubijaju mikroorganizme od običnih sapuna. Koncentracija etanola u dezinfekcionim sredstvima varira između 60 i 80 odsto. Postoje I bezalkoholna sredstva, na kojima je to bično naznačeno, ali nisu toliko efikasna.

Parfemi i kolonjske vode

Svi parfemi i kolonjske vode sadrže između 50 i 90 odsto alkohola koje se kombinuju sa destilovanom vodom i mirisnim esencijama. Koristite ih s oprezno, jer mogu da izazovu reakciju na koži i sluznicama, a ni slučajno nemojte da ih gutate.

(Srbija Danas)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".