Велики број људи пада на алко-тесту, а да није попио ни једну чашицу жестине.

Један од разлога јесу сирупи које ових дана користи све већи број грађана који шмрче, кија и кашље, а који садрже алкохол. Ако вас заустави патрола саобраћајне полиције, до непријатности може да дође и ако сте претходно користили прополис спреј, па чак и онда када нисте успели да одолите бомбоњери с ликером.

Постоји велика вероватноћа да ће код сваког ко је пре дувања у алко-тест конзумирао производ који садржи алкохол, тест показати недозвољен ниво промила алкохола у крви. Ако се деси да вам полицајац ипак не поверује да сте пали тест из овог разлога, тражите да вадите крв.

Фото: З. Јовановић

 

 

Толеранција алко-тестова у нашој земљи се креће плус-минус 0,2 промила, а ови уређаји су толико осетљиви да региструју и најмање честице алкохола.

Чак и ако само исперете уста ракијом, алко-тест ће реаговати. Управо због тога грађани морају бити опрезни приликом конзумирања свих намирница које садрже алкохол.

Стручњаци такође истичу да је свакоме ко пије или конзумира производе на бази жестине врло тешко одокативно одредити ниво алкохола у крви јер све зависи од телесне тежине, количине хране коју сте појели и времена које је прошло откако сте га конзумирали пре него што сте сели за волан.

Фото: Н. Фифић

 

 

Тако, на пример, како би избјегао казну, сат времена пре седања за волан мушкарац тежак 63 килограма не сме да попије ни једно пиће јер са њим ће имати 0,3 промила алкохола у крви, а већ након другог имаће 0,5 промила. Код мушкараца тешких 70-90 килограма једно пиће очитава 0,2 промила, што се толерише, а два пића показују од 0,4 до 0,5 – а то је већ прекршај.

Код жена је ситуација другачија. Даме које имају до 90 килограма морају да избегавају алкохол сат времена пре него што седну за волан јер ће алко-тест показати од 0,5 до 0,3 промила након само једног попијеног пића.

Намирнице због којих можете пасти на алко-тесту:

Екстракт ваниле

Једини разлог зашто у колаче и торте не би требало стављати више од неколико капи екстракта од ваниле јесте управо алкохол. Веровали или не, концентрација алкохола у додацима иста је као у вотки или џину.

Течност за испирање уста

Већина течности за испирање усне дупље садржи висок проценат алкохола (чак 30 одсто). Управо зато многи стручњаци сматрају да такве течности не би требало куповати на своју руку, већ уз рецепт стоматолога или лекара опште праксе.

Сируп против кашља

Сируп против кашља садржи између 10 и 40 одсто алкохола. Управо због тога се пре узимања лека, о примени треба посаветовати са лекаром.

Сладолед

Сладолед који је уместо шећером заслађен нискокалоричним заслађивачем на бази алкохола.

Средство за дезинфекцију руку

Гелови, влажне марамице и течни антибактеријски сапуни за руке, који у себи садрже алкохол ефикасније убијају микроорганизме од обичних сапуна. Концентрација етанола у дезинфекционим средствима варира између 60 и 80 одсто. Постоје И безалкохолна средства, на којима је то бично назначено, али нису толико ефикасна.

Парфеми и колоњске воде

Сви парфеми и колоњске воде садрже између 50 и 90 одсто алкохола које се комбинују са дестилованом водом и мирисним есенцијама. Користите их с опрезно, јер могу да изазову реакцију на кожи и слузницама, а ни случајно немојте да их гутате.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".