Skandal danima potresa Belu kuću i porodicu Bajden, a iako pojedini političari i mediji spekulišu da je beli prah bio u vlasništvu DŽoovog sina Hantera, bivšeg zavisnika, zvaničnih informacija o odgovornoj osobi i dalje - nema.

Otvara se pitanje da li će uopšte slučaj biti rasvetljen do kraja, jer svi zvaničnici potenciraju da je sporna kesica navodno pronađena u izuzetno prometnom delu Bele kuće. Kroz ovaj deo prolaze VIP gosti, posetioci, turisti, članovi osoblja, vojni zvaničnici, političari i medijske ekipe. Forenzičari su nastavili da ispituju kesicu sa belim prahom, ali zvaničnici i pored toga ne očekuju da će identifikovati njenog vlasnika. Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je medijima precizirala da se turističke ture ovde oranizuju petkom, subotom i nedeljom.

Prema neimenovanim izvorima iz istrage, kokain je, izgleda, pronađen u ulaznom delu između foajea i predvorja na nižem nivou Bele kuće. Kako su istakli, ulaz se nalazi blizu mesta gde se parkiraju neka vozila, kao što je predsednikova limuzina ili terenci. Tajna služba angažovana je na otkrivanju detalja. Istražitelji češljaju dnevnike posetilaca i detaljno pregledaju snimke sa nadzornih kamera.

Afera sa kokainom traje još od nedelje uveče, kada su članovi Tajne službe tokom rutinske kontrole pronašli spornu kesicu sa belim prahom. Do sada nije bilo nikakvih konkretnijih detalja iz istrage. Afera je otvorila brojna pitanja. Koliko je grama kokaina bilo u plastičnoj kesici, kako je vlasnik uspeo da unese zabranjenu supstancu u rezidenciju predsednika SAD, kao i kako to da služba koja čuva najvažnijeg čoveka u državi do sada nije uspela da razotrije sve detalje.

Foto: Profimedia

 

Dok istražitelji ćute, uz poneku reč od anonimnih izvora, javnosti preostaje samo da spekuliše. Tako je kontroverzni Hanter postao glavni krivac, doduše, bez dokaza, osim njegove burne prošlosti. I bivši šef Bele kuće Donald Tramp uperio je prst u Hantera i DŽoa, a da li ovde ima istine novinari su upitali zamenika sekretara za štampu Bele kuće Endrua Bejtsa.

- Nemam odgovor na to. Primetio sam da izgleda iz tog ugla uopšte dolazi do sve veće frustracije i mislim da je to verovatno ukorenjeno u kontrastu između njihovih suštinskih političkih zapisa - izbegao je odgovor Bejts.

Ruzvelt lečio sinuse drogom?

KOKAIN se u Beloj kući nije našao prvi put, piše "Gardijan". Prema britanskom listu, postoji verovanje da je beli prah ranije bio u kancelariji predsednika SAD i da je njen najpoznatiji korisnik verovatno bio Frenklin D. Ruzvelt koji ga je, navodno, koristio zbog problema sa sinusima. Kada je Ruzvelt bio na funkciji u prvoj polovini 20. veka tretman koji se koristio za lečenje ovog problema bio je razvodnjeni rastvor kokaina koji se nanosio pamučnim štapićem. Tada je to bila uobičajena praksa i nije bilo nezakonito. No, nikada zvanično nije potvrđeno da li su lekari Ruzveltu zaista davali ovu supstancu.

BONUS VIDEO:

BIKOVI PONOVO JURE ULICAMA: Počeo festival San Fermin u Španiji

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".