Na plaži u Sutomoru izvađena je iz vode zmija koja je, kako je sudeći po slici, dugačka nekoliko metara.

Autori stranice upitali su korisnike te društvene mreže da li se na osnovu fotografije može videti koja je vrsta zmije u pitanju.

Jedan od korisnika Instagrama odgovorio je da reč o ribarici, čiji je latinski naziv Natrix tessellata, dodavši da se radi o "vrsti smuka koji je verovatno iz okolnog potoka dospeo u more", međutim drugi okarakterisali ovaj "ulov" kao "užasan, zastrašujući i jeziv".

Šta je Ribarica i koga napada?

Ribarica je neotrovna vodena vrsta. Ribarica se primarno hrani ribom, kao što se može i zaključiti iz samog naziva vrste, pa se zbog toga najčešće sreće u slatkim i brakičnim (poluslanim) vodama. Retko, kao u ovoj situaciji, može se desiti da vodene struje ili oseka povuku neku jedinku iz reke u more.

Ribarice ne preferiraju slanu vodu zbog nemogućnosti da višak soli eliminišu iz organizma. U Jadranskom i Sredozemnom moru ne žive morske zmije.

Morske zmije poseduju jedan od najjačih otrova, ali uprkos tome važe za neagresivne i skoro da nikad nisu ujele plivače, već uglavnom ribare koji ih tokom vađenja mreža nagaze ili slučajno uhvate golom rukom. 

(Informer)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".