Sin Manojla II i srpske princeze Jelene Dragaš je vladao vizantijom sve do prodora Osmanlija u Carigrad. Kao despot je vodio uspešne borbe širom Balkana.

Četvrti je sin Manojla II i srpske princeze, ćerke Konstantina Dragaša Dejanovića, oblasnog gospodara istočne Makedonije. Po majčinoj liniji je čukunuk Stefana Dečanskog, te se smatra jednim od potomaka svete srpske loze Nemanjića.

Odrastao je u Carigradu, a obrazovan je kao pravi kraljević Vizantije, ali je odlučio da svom prezimenu Paleolog doda i majčino srpsko prezime Dragaš.

Nije imao sreće u ljubavi. Prvi brak je završen samo godinu dana nakon venčanja sa Madlenom Toko, ćerkom italijanskog vladara Epira. Druga supruga je takođe poživela godinu dana, Katarina Gatiluzio, ćerka đenovljanskog gospodara Lezbosa. Planirao je brak sa Marom Branković, ali je sudbina podelila druge karte.

Opsada Carigrada

Osmanska vojska je osvajala po Balkanu, ali je Carigrad i poslednje utvrđenje Vizantije bila trn u oku, pa su se 2. aprila 1453. godine pojavile pred gradom. Branioci su se prkosno borili i nisu davali da janičari prođu kapiju grada. Odbili su prva dva talasa, a praktično i treći koji je odneo mnoge žrtve. Raspad linija su iskoristili janičari koji su probili odbrane i ušli u grad.

Okupivši poslednje branioce, Konstantin je shvatio da je grad pao, a da je bitka izgubljena.

- Grad je pao, ali ja nisam - izgovorio je Konstantin kada je sa sebe skinuo sve znake carskog dostojanstva i krenuo prvi u juriš. Poginuo je na bojnom polju među braniocima Carigrada kao običan vojnik.

Spava pod Zlatnom kapijom

Dugo se verovalo da Konstantin u borbama nije poginuo već da je "Besmrtni car" uz pomoć anđela pretvoren u mermernu statuu i da spava pod Zlatnom kapijom. Verni narod je bio ubeđen da će se on probuditi kada hrišćani vrate Carigrad, a da će Besmrtni Konstantin Dragaš sa vojskom ući kroz upravo Zlatnu kapiju na čelu iste te vojske.

Veliki veziri i sultani su se plašili ove legende i verovali u istinitost, te da bi sprečili eventualni povratak Besmrtnog cara, ali i da bi demotivisali verni narod, zazidali su Zlatnu kapiju.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".