Naime, on je otkrio neke nepoznate detalje, kao i finansijske probleme sa kojima se suočavao.

- Film je stvar tržišta. Ti pokušavaš da raznih fondova skupiš te pare koje su nepovratne. A onda u odnosu na to praviš procenu koliko film može da napravi u bioskopu i koliko ćeš ti, ako je neophodno, ti uložiti svojih para i koliko ćeš da rizikuješ u odnosu na neku procenjenu gledanost.

Foto: ATA images

 

 

- Kada su u pitanju serije tu je stvar jednostavnija. Za sada je tako – ti ne zavisiš od uspeha serije već pre svega zavisiš od toga da li si napravio dobar dil ili nisi. Faktički producenti koji dobro računaju odmah zarade u zavisnosti kako su spakovali seriju i kako su se dogovorili. Ali ima slučajeva, kao što je bio moj sa prvom sezonom Senki nad Balkanom, da producenti ne izračunaju dobro i onda sam bio u minusu skoro 100.000 evra. Nisam dobro izračunao, hteo sam da izguram kvalitet do kraja i samo sam se nadao da će serija uspeti i da ću uspeti da se izvadim u drugoj sezoni što se na sreću i desilo - ispričao je Bjelogrlić prošle godine na „Zimskom Vivaldi forumu“.

Priznao je i da je umalo bankrotirao zbog filma "Rane"

- Umalo nisamo bankrotirali posle filma "Rane". Bili smo na ivici bankrota, bili smo u ogromnom minusu. S druge strane to je jedan od najznačajnijih filmova devedesetih godina. Tako da je u ovom poslu teško reći šta je uspeh a šta poraz. Eto npr “Rane” - napravili smo dobar film ali loš biznis. Posle smo se vadili sa drugim filmovima - ispričao je Bjela.

Foto: Jutjub printskrin/Domaći Filmovi

 

 

Posebno se osvrnuo na devedesete godine kada je život na Balkanu bio dosta težak, ali je istakao i da su tada kod nas snimljeni neki od najboljih filmova.

- Mi smo tada radili "Lepa sela lepo gore" i nije bilo firme koja je nas odbila za sponzorstvo. Pomogli su nam makar nešto jer su iz socijalizma i tog vremena osamdesetih imali da treba da pomažu umetnost. E onda je došao dosovski period koji je nažalost bio najgori zato jer su došle velike korporacije, tranzicija, kupovina i njih je bilo baš briga sad za srpski film ili muziku ili pozorište. Iz tog perioda imamo najmanje dobrih filmova. E sad imamo i ovaj period koji sada živimo i moram da kažem da je ova vlast odvojila najveću cifru za kinematografiju. Međutim mi smo se taman obradovali e onda je došlo vreme kada oni kažu ok mi smo dali pare ali sad mora da se snima ono što mi kažemo a to su malo patriotski filmovi, pa filmovi o Oluji, Košarama, Jasenovcu. Ja nemam ništa protiv da se ti filmovi snimaju samo mi je bitno da budu dobri - dodao je glumac.

Foto: V. Danilov

 

 

Na kraju je priznao i šta je za njega najveći uspeh

- Najponosniji sam da sam uspeo u celom ovom svom nezgodnom poslu da sačuvam porodicu, da sam u braku 25 godina, da imam dvoje divne dece i divnu ženu. Tako da je moj najveći uspeh moja žena. Zvuči malo patetično ali sam iskren. Ja sam poreklom Hercegovac, i meni kao malom rekli da se hercegovci samo jednom žene. I ja sam to zapamtio i to je to - otvoreno je rekao glumac, pa priznao i kakve savete daje svojoj deci:

- Bez obzira koliko je ovde nekad situacija teška, nekad više nekad manje, jer u Srbiji nikad nije bilo lako, savetovao sam deci da i privatnu i posluvnu sreću pokušaju da nađu ovde. Da ne idu u inostranstvo.

BONUS VIDEO: