Brojni građani su to dojavili institutu "Plavi svet", ali iz Instituta kažu da se radi o spašavanju ajkule koja se u više navrata nasukala na plažu, uprkos pokušajima da ga vrate u more.

Osoba na snimku nakon toga je ajkulu plovilom odvukla na otvoreno more prema Susku, gde je pušten, objavili su iz ove neprofitne organizacije koja se bavi istraživanjem morskog ekosistema i morskih organizama, edukacijom javnosti i zaštitom mora.

- S obzirom da je modrulj (plava ajkula) zakonom zaštićena vrsta zahvaljujemo svima koji su iskazali zabrinutost te su nam se javili! Modrulj je inače vrsta otvorenog mora te stoga ne predstavlja opasnost za kupače - objavio je Institut.

 

Oni su apelovali na stanovnike da, u slučaju da primete da je neka od zaštićenih vrsta kao što su morski sisari, morske kornjače ili morski psi nasukana, ozleđena ili zapletena u ribarske alate, obaveste nadležne institucije putem broja 112 ili to dojave institutu "Plavi svet".

Pozvali su pratioce da svoja opažanja morskih sisara, poput delfina, kitova i sredozemne medvedice, dojave na njihovoj aplikaciji Marine Ranger, putem Fejsbuka ili veba.

BONUS VIDEO: