Policija je privela majku i njenog partnera zbog sumnje na krivično delo izazivanje smrti iz nehata.

- Uprkos brzoj intervenciji prolaznika i hitne pomoći, odnosno dolaska helikoptera slovenačke vojske iz Maribora, dečak je preminuo - saopštila je Uprava za zaštitu i spasavanje dece Slovenije.

Tragedija se dogodila juče oko 13 sati.

Dečak je živeo u kući ispred koje je bio parkiran automobil zajedno sa majkom i njenim partnerom. Lokalni mediji navode da je bio zaključan u automobilu najmanje dva sata.

Spoljne temperature su se juče rano popodne podigle iznad 30 stepeni Celzijusovih, a u automobilu su prešle i 40 stepeni što je bilo kobno za dečaka. Spasioci su pokušali da ga ožive, ali se ispostavilo da je već duže vreme mrtav.

Na mesto tragedije izašli su i državni tužilac i istražni sudija koji su naložili sudsku obdukciju i to bi trebalo da da precizniji odgovor o uzroku smrti dečaka.

Istražitelji sumnjaju da su majka i njen partner počinili krivično delo izazivanje smrti iz nehata za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora. Dečakovoj majci i njenom partneru određeno je zadržavanje do 48 sati.

- Tužno je što neodgovornost roditelja odnosno odraslih najviše ugrožava decu. Roditelji, koji po svaku cenu treba da zaštite svoju decu, neodgovornim postupcima im štete. Ovog puta, nažalost, čak i tragično. Hajde da se otreznimo i počnemo da se ponašamo kao odrasli - rekao je za STA predsednik opštine Prebold Marko Repnik.

Policajci ponovo podsećaju da u vrelim letnjim danima nikoga ne ostavljamo u zatvorenim vozilima čak i ako vozilo ostavljamo na vrlo kratko vreme. Unutrašnjost vozila se izuzetno brzo zagreva na visokim spoljnim temperaturama, a svaki boravak u zatvorenom vozilu može brzo da bude fatalan.

(Delo)

BONUS VIDEO: