Полиција је привела мајку и њеног партнера због сумње на кривично дело изазивање смрти из нехата.

- Упркос брзој интервенцији пролазника и хитне помоћи, односно доласка хеликоптера словеначке војске из Марибора, дечак је преминуо - саопштила је Управа за заштиту и спасавање деце Словеније.

Трагедија се догодила јуче око 13 сати.

Дечак је живео у кући испред које је био паркиран аутомобил заједно са мајком и њеним партнером. Локални медији наводе да је био закључан у аутомобилу најмање два сата.

Спољне температуре су се јуче рано поподне подигле изнад 30 степени Целзијусових, а у аутомобилу су прешле и 40 степени што је било кобно за дечака. Спасиоци су покушали да га оживе, али се испоставило да је већ дуже време мртав.

На место трагедије изашли су и државни тужилац и истражни судија који су наложили судску обдукцију и то би требало да да прецизнији одговор о узроку смрти дечака.

Истражитељи сумњају да су мајка и њен партнер починили кривично дело изазивање смрти из нехата за које је запрећена казна до пет година затвора. Дечаковој мајци и њеном партнеру одређено је задржавање до 48 сати.

- Тужно је што неодговорност родитеља односно одраслих највише угрожава децу. Родитељи, који по сваку цену треба да заштите своју децу, неодговорним поступцима им штете. Овог пута, нажалост, чак и трагично. Хајде да се отрезнимо и почнемо да се понашамо као одрасли - рекао је за СТА председник општине Преболд Марко Репник.

Полицајци поново подсећају да у врелим летњим данима никога не остављамо у затвореним возилима чак и ако возило остављамо на врло кратко време. Унутрашњост возила се изузетно брзо загрева на високим спољним температурама, а сваки боравак у затвореном возилу може брзо да буде фаталан.

(Дело)

БОНУС ВИДЕО: