- Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu. U aprilu i maju, kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan - rekla je za RTS dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu.

Savetuje nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju da je potrebno da se reaguje, i upozorava da zmije ne treba dirati golim rukama, što se desilo u ovom slučaju.

- Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim - objasnila je dr Božić.

- Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku - dodala je sagovornica RTS-a.

Kaže da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi – neće pomoći.

Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica: "Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak."

(RTS)

BONUS VIDEO: