- Стање девојке је стабилно и њу су најпре збринули лекари Завода за ургентну медицину. У априлу и мају, када змије излазе из својих станишта, увек имамо поједине случајеве уједа, тако да је много битно бити опрезан - рекла је за РТС др Верица Божић из нишког Завода за ургентну медицину.

Саветује ношење адекватне обуће, штапа који би послужио у случају да је потребно да се реагује, и упозорава да змије не треба дирати голим рукама, што се десило у овом случају.

- Змије се бране, оне нас нападају када се осете угроженим - објаснила је др Божић.

- Некада постоји само јак бол, и креће да отиче екстремитет где је ујед извршен. Најбитније је да се тада особа стави у стање мировања, и мобилисати, ако се ради о екстремитету. Уколико се ради о глави, лицу или о уједу директно на крвни суд, то су много брже реакције и ту је потребно што пре доћи до здравствене установе, или позвати Завод за ургентну медицину, нашу хитну помоћ, да интервенишемо у што краћем року - додала је саговорница РТС-а.

Каже да не треба примењивати неке старе методе као што су крстасто зарезивање и исисавање јер то, како тврди – неће помоћи.

Докторка Божић је потврдила и да место уједа изгледа другачије када је у питању отровница: "Креће да се јавља оток и промена боје коже, то је оно што нам је знак."

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: