Londonska vatrogasna brigada objavila je snimak samozapaljivanja električnog trotineta kako bi podigla svest o opasnostima punjenja baterija.

Na snimku se vidi električni trotinet koji tokom punjenja počinje da gori. U samo nekoliko sekundi čitava prostorija je zahvaćena vatrom i ispunjena dimom.

Radnik obezbeđenja Del Vilijams punio je svoj trotinet koji je kupio par nedelja ranije. Srećom, ni on, niti niko od stanara nije bio u kuhinji kada je izbio požar.

- Samo želim da se zahvalim bogu što sam uspeo da preživim. Proveo sam osam sati u bolnici zato što sam udisao dim od požara. U potpunom sam šoku, ali zahvalan što niko drugi nije povređen. Prevario sam smrt - ispričao je Vilijams.

- Nemojte držati električne trotinete u kući. Punite ih napolju - istakao je on.

Komandir vatrogasaca Dom Elis kaže da je ovaj tip požara nešto sa čime se sve češće susreću.

- Kada baterija dostigne termičku tačku bez povratka, vatra se vrlo brzo širi i blokira prostor za bežanje. Osim vatre, sagorevanje oslobađa brojne otrovne gasove, a brzina kojom požar izbije je veoma opasna - istakao je Elis.

 

 

Vatrogasci savetuju korisnike električnih trotineta i bicikala da po korišćenju uređaja sačekaju da se baterija ohladi, pa tek onda počnu sa punjenjem.

Takođe navode i da je veoma važno da se baterije i punjači kupuju od pouzdanih prodavaca i proizvođača. Osim toga, uređaje treba puniti na otvorenom ako je moguće. Ako ne, onda u obezbeđenim prostorijama sa detektorima za dim.

Samo u Londonu su ove godine zabeležili 48 požara izazvanih paljenjem baterija električnih bicikala i 12 od električnih trotineta.

(Independent)

BONUS VIDEO: