Лондонска ватрогасна бригада објавила је снимак самозапаљивања електричног тротинета како би подигла свест о опасностима пуњења батерија.

На снимку се види електрични тротинет који током пуњења почиње да гори. У само неколико секунди читава просторија је захваћена ватром и испуњена димом.

Радник обезбеђења Дел Вилијамс пунио је свој тротинет који је купио пар недеља раније. Срећом, ни он, нити нико од станара није био у кухињи када је избио пожар.

- Само желим да се захвалим богу што сам успео да преживим. Провео сам осам сати у болници зато што сам удисао дим од пожара. У потпуном сам шоку, али захвалан што нико други није повређен. Преварио сам смрт - испричао је Вилијамс.

- Немојте држати електричне тротинете у кући. Пуните их напољу - истакао је он.

Командир ватрогасаца Дом Елис каже да је овај тип пожара нешто са чиме се све чешће сусрећу.

- Када батерија достигне термичку тачку без повратка, ватра се врло брзо шири и блокира простор за бежање. Осим ватре, сагоревање ослобађа бројне отровне гасове, а брзина којом пожар избије је веома опасна - истакао је Елис.

 

 

Ватрогасци саветују кориснике електричних тротинета и бицикала да по коришћењу уређаја сачекају да се батерија охлади, па тек онда почну са пуњењем.

Такође наводе и да је веома важно да се батерије и пуњачи купују од поузданих продаваца и произвођача. Осим тога, уређаје треба пунити на отвореном ако је могуће. Ако не, онда у обезбеђеним просторијама са детекторима за дим.

Само у Лондону су ове године забележили 48 пожара изазваних паљењем батерија електричних бицикала и 12 од електричних тротинета.

(Independent)

БОНУС ВИДЕО: